Az uniós gazdasági kormányzás reformja során a tényszerűséget és egyenlő bánásmódot kell követni!

Az uniós gazdasági kormányzás reformja során a tényszerűséget és egyenlő bánásmódot kell követni – hívta fel a figyelmet Győri Enikő, a Fidesz európai uniós parlamenti képviselője az MTI-nek eljuttatott keddi sajtóközleményében.

Forrás: MTI2023. 11. 07. 22:54
GYÕRI Enikõ
Budapest, 2022. július 11. Gyõri Enikõ, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselõje felszólal a „Magyarország gazdasági érdekeinek védelmével ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról” szóló politikai nyilatkozat vitájában az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 11-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament Gazdasági Bizottsága (ECON) kedden vitatta meg az uniós gazdasági kormányzás reformját. Győri Enikő fideszes EP-képviselő felszólalásában elmondta: – A reformra szükség van. A cél, hogy a növekedés feltételeinek megteremtése és a felelős gazdálkodásra ösztönzés egyensúlyban legyen. Az új szabályoknak biztosítaniuk kell a tagállamok közötti egyenlő bánásmódot, valamint azt, hogy az Európai Bizottság ne élhessen vissza mérlegelési jogköreivel.

A képviselő hangsúlyozta: az adósságcsökkentés során objektív célérték kell, ez a garancia arra, hogy az Európai Bizottság elfogulatlanul kezelje a tagállamokat. Jó irány lenne az is, hogy a tagállamok maguk tehetnének javaslatot a bizottságnak a saját költségvetési pályájukra – mutatott rá.

Győri Enikő szerint három területen kell előrelépni: – Először is, az adósságfenntarthatósági elemzés (DSA) feltételezésekre támaszkodik, ezért erre nem lehet döntést alapozni, melynek lehetséges következménye például hogy egy tagállam ellen túlzottdeficit-eljárást indítanak. Egy, a tagállamok által elfogadott objektív módszertanra van szükség. Továbbá az uniós országok gazdaságpolitikáinak összehangolása során meg kell tartanunk az eredeti fókuszt: az államháztartás fenntarthatóságának biztosítását. A szociálpolitika beemelése ideológiai vitákhoz és a tagállami mozgástér elvesztéséhez vezetne – fejtette ki.

A képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy a reformot is lopakodó hatáskörbővítésre használná az Európai Parlament.

– Nem szabad összekeverni az uniós intézmények szerepét. A parlament egy politikai testület, amelynek nem lehet köze a tagállamok költségvetési terveinek felügyeletéhez – hangsúlyozta Győri Enikő.

Borítókép: Győri Enikő, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője felszólal a „Magyarország gazdasági érdekeinek védelmével ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról” szóló politikai nyilatkozat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 11-én (Fotó:MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.