Elfogadhatatlan, hogy Brüsszel politikai csatározás áldozatává tette a magyar fiatalokat

Elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság a magyar fiatalokat a Brüsszel által kezdeményezett politikai csatározás áldozatává tette – jelentette ki Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében kedden.

Forrás: MTI2023. 11. 07. 21:24
BOCSKOR Andrea
Budapest, 2022. október 28. Bocskor Andrea EP-képviselõ (Fidesz) az Európai Parlament oktatási és kulturális szakbizottsága jövõ heti budapesti látogatásáról tartott budapesti sajtótájékoztatón 2022. október 28-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bocskor Andrea azzal összefügésben, hogy az Európai Parlamentben bemutatták az Európai Ifjúsági Esemény (EYE) jelentését, közölte: a dokumentum bizonyítja, hogy az európai fiatalok is fontosnak tartják a magyar diákok helyzetét.

– A megosztottságtól és konfliktusoktól hemzsegő világban az Erasmus+ programnak az egység és az együttműködés példájának kell lennie. Ezért is elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság a magyar fiatalokat a Brüsszel által kezdeményezett politikai csatározás áldozatává tette.

A magyar diákokat, oktatókat és kutatókat érintő brüsszeli döntés igazságtalan és jogtalan – fogalmazott.

Bocskor Andrea felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar diákok szabadon választhatják meg felsőoktatási intézményeiket. Brüsszel azonban ezen választásuk miatt különbséget tesz közöttük. Senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés a választott intézménye miatt – jelentette ki.

A politikus hangsúlyozta: minden diáknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy részt vegyen nemzetközi csereprogramokban, mobilitási programokban, tekintet nélkül arra, hogy modellváltó vagy más egyetem képzésén vesz-e részt.

– A magyar hallgatók egyetemválasztás szerinti megkülönböztetése komoly diszkrimináció – emelte ki.

Bocskor Andrea arra figyelmeztetett, hogy a bemutatott Európai Ifjúsági Jelentés néhány pontját illetően félrevezető információkra is fel kell hívni a figyelmet. Az Erasmus-források magyarországi felhasználása korábban soha egyetlen uniós intézmény számára sem volt aggályos. A magas rangú kormánytisztviselők pedig – figyelembe véve az Európai Bizottság aggályait – lemondtak kuratóriumi tagságukról. Az uniós bizottság azonban később új követeléseket terjesztett elő, amelyeket utólagosan kellett végrehajtani. Ez a jelentés szövegéből nem derül ki egyértelműen – hívta fel a figyelmet.

Bármely ország jogtalan kizárása az Erasmus+ és más EU-s programokból káros a programok alapvető értékeire nézve, így az inkluzivitásra, a sokszínűségre, az együttműködésre és az esélyegyenlőségre

– tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Borítókép: Bocskor Andrea EP-képviselő (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.