Biztosra veszi Magyarország támogatását az unióba igyekvő Moldova

A kelet-európai ország 2030-ra az unió tagjává válna.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A chisinaui kormány úgy látja, a Moldovai Köztársaságnak minden esélye megvan arra, hogy 2030-ig teljesítse az európai uniós csatlakozás által megkövetelt kötelezettségeit, s megszerezze az EU-tagságot. Az Európai Bizottság november 8-án a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolta Ukrajna mellett Moldova esetében is. A lépésről várhatóan a decemberi uniós csúcson születik döntés.

Nicu Popescu külügyminiszter egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nem aggasztják a Magyarország által Ukrajna  vonatkozásában megfogalmazott fenntartások. Kijev esetében is a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolta az Európai Bizottság, s egyes vélemények szerint lehet olyan tagállam, amely „csomagban” utasítja el az előrelépést integrációs folyamatban. 

Nagyon jó az együttműködésünk Magyarországgal, és biztosak vagyunk abban, hogy Budapest határozottan támogatja a Moldovai Köztársaság európai törekvéseit és az EU-csatlakozásunkat. Magyarország a kétoldalú megbeszéléseken mindig egyértelmű és állandó támogatását hangsúlyozta a Moldovai Köztársaság európai integrációját illetően

– fogalmazott Nicu Popescu.

Maia Sandu moldovai államfő szerint országa 2030-ig „két lépésben" az Európai Unió tagjává válhat. 

Az első lépés az Oroszország által ellenőrzött szeparatista régió, Transznisztria nélkül történne

– mondta az elnök egy minapi interjúban. Mint fogalmazott, „politikai megoldást szeretnénk a konfliktusra, de az nem merülhet fel, hogy a Moldovai Köztársaság csak a transznisztriai helyzet megoldása után csatlakozzon az EU-hoz, hiszen azzal a Kreml vétójoghoz jutna az integrációs folyamatban”. 

Az EU moldovai képviseletének vezetője, Janis Mazeiks is hasonlóan vélekedett. Bár kiemelte, hogy bízik a transznisztriai helyzet megoldásában még a Moldovai Köztársaság uniós csatlakozása előtt, lehetőségként említette a szakadár régió nélküli csatlakozást. 

Borítókép: Nicu Popescu moldovai külügyminiszter (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.