Brüsszelig vezethetnek a román vakcinavásárlási botrány szálai

Megütheti a bokáját Florin Citu volt liberális miniszterelnök.

null
Salgótarján, 2022. április 16. Oltáshoz készítik elõ a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát tartalmazó fecskendõt a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2022. április 16-án. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszelig is elérhetnek a néhány nappal ezelőtt kirobbant romániai oltóanyag-beszerzési ügy szálai, amennyiben a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vagy a bíróság komolyan veszi az ügyet. A koronavírus elleni védőoltások európai uniós közvetítéssel lebonyolított beszerzése kapcsán Florin Citu volt miniszterelnök és két korábbi egészségügyi miniszter mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte csütörtökön a román korrupcióellenes a DNA. A lépés megtörtént, így mindhárom politikus ellen elindulhat az eljárás.  

Pászkán Zsolt, a Magyar Külügyi Intézet Románia-szakértője szerint a DNA-nak vagy a romániai bíróságoknak el kellene jutniuk annak a feltárásáig is, hogy az exkormányfő és az érintett tárcavezetők csak a szinte a teljes román politikai osztályára jellemző EU-s, illetve tengerentúli „fősodor” hatalmi központok iránti kényszeres megfelelési törekvésből cselekedtek, nyakra-főre oltóanyagokat vásárolva, vagy az EU-s oltóanyag-beszerzés „erősen ajánlott volt” Románia számára.  

Azaz ki kellene derülnie, hogy Cituék önként cselekedtek, vagy értésükre adták: ha nem akarnak a magyar kormány, s implicit módon Magyarország sorsára jutni, akkor jobb, ha tudják, hol a helyük: rendeljék meg a kizárólag nyugat-európai, valamint tengerentúli oltóanyagokat. Méghozzá minél többet, mert bizonyos brüsszeli sms-esek biztos és jelentős profitot ígértek a »haveri cégeknek«

 – hangsúlyozta a Maszol erdélyi portálnak a politikai elemző.

A román vádhatóság közleménye szerint a 2021 májusában hivatalban lévő, Florin Citu liberális miniszterelnök vezette román kormány 52,8 millió felesleges Pfizer- és Moderna-vakcinát rendelt meg több mint egymilliárd euró értékben. Az ügyészség szerint a kormány ezt annak ellenére tette, hogy Románia előzőleg közölte, 10,7 millió beoltható lakosa van, és a korábban leszerződött 37 millió dózis 23 millió ember immunizálására lett volna elegendő, ha kétharmaduk a harmadik, megerősítő oltást is kéri. 

Az ügyben súlyos következményekkel járó hivatali visszaélés miatt indult eljárás.

Az Európai Bizottságot (EB) súlyos vakcinabeszerzési botrány rázta meg, miután kiderült, hogy a testület elnöke, Ursula von der Leyen 2021 márciusában előzetes tárgyalásokat folytatott a Pfizer vezetőjével a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről és gyakorlatilag sms-ben egyeztetett a részletekről a gyógyszeripari óriás vezérigazgatójával, Albert Bourlával. Az ügyben 2022 januárjában vizsgálat is indult, de az Európai Bizottság elnökének stábja „nem találta meg” a kérdéses sms-eket.

Korábban az Euronews számolt be arról, hogy civil szervezetek kutatásából kiderült: az EB és a gyógyszergyárak között a Covid–19-vakcinák bevezetéséről kötött megállapodások jelentős, hosszú távú előnyöket kínáltak az érintett vállalatoknak a közegészségügy és a globális egyenlőség rovására. 

A magánérdekek indokolatlan befolyást gyakoroltak az európai döntéshozókra a koronavírus okozta világjárvány idején, ami a közfinanszírozott vakcinaszerződések átláthatatlanságának kiáltó hiányát eredményezte

– mondta Rowan Dunn, a Global Health Advocates uniós érdekképviseleti koordinátora. 

Egy évvel ezelőtt a Laura Codruta Kövesi által vezetett Európai Ügyészség is vizsgálatot indított a koronavírus elleni vakcinák európai uniós beszerzésével kapcsolatban. A vizsgálattal kapcsolatos fejleményekről nem érkeztek hírek. Kövesi egyébként 2013–2018 között vezető ügyészként irányította a román DNA-t. A leváltása előtti években számos olyan hangfelvétel került elő, amely igazolta azokat a vádakat, miszerint a DNA titkosszolgálati, illetve politikai megrendelések alapján kezelt egyes ügyeket. 

Borítókép: Oltáshoz készítik elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot.
(Fotó:MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.