Felavatták a világ egyik legnagyobb naperőművét az Egyesült Arab Emírségekben

Felavatták a világ egyik legnagyobb naperőművét az Egyesült Arab Emírségekben csütörtökön, két héttel az ENSZ Éghajlatváltozási keretegyezménye Dubajban tartott 28. éves ülésének kezdete előtt.

Forrás: MTI2023. 11. 17. 13:47
null
2020.10.07. Tahitótfalu A Szentendrei szigeten helyezték üzembe a Fővárosi Vízművek legújabb napelem-parkját, amely a szigeten található víztermelő kutakat és a káposztásmegyeri gépházat látja el energiával. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az al-Dafra városában működő létesítmény évente több mint kétmillió tonna szén-dioxid-kibocsátást fog megspórolni − közölte a projektben részt vevő Jinko cég elnöke, Charles Bai. Azt mondta, 

ez nagyjából nyolcszázezer autó károsanyag-kibocsátásának felel meg.

A fővárostól, Abu-Dzabitól nagyjából harminc kilométerre délre található naperőmű mintegy 21 négyzetkilométer területet foglal el a sivatagban. A napelemek a Nap állásával együtt mozognak, és robotizált takarítóegységek tartják őket tisztán a homoktól és portól. A létesítmény honlapja szerint a naperőmű teljesítménye két gigawatt, és mintegy 160 ezer háztartást fog ellátni energiával.

Az Arab(Perzsa)-öbölbeli államok az elkövetkezendő hét évben háromszorosára tervezik emelni a megújuló energiaforrásaik mennyiségét. A célkitűzés, hogy 2050-re elérjék a klímasemlegességet.

A november 30-án kezdődő dubaji klímacsúcson központi szerepet fog játszani a fosszilis energiahordozók, így az olaj, a földgáz és a szén jövőbeli felhasználásának kérdése. Az idei klímacsúcs elnöke Szultán Ahmed el-Dzsaber, aki iparügyi miniszteri tisztsége mellett az ADNOC állami olajtársaság vezetője is. Dzsaber egyben a Masdar megújuló energiaforrásokért felelős állami konszern alapítója. A Masdar egy másik állami vállalattal, a TAQA holdinggal közösen hatvanszázalékos tulajdonosa az al-dafrai napenergia-projektnek.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.