Kiderült, mely országok kapnak uniós tagjelöltséget

Elfogadta az Európai Bizottság a 2023-as bővítési csomagot.

2023. 11. 08. 12:53
VON DER LEYEN, Ursula; KOVACSEVSZKI, Dimitar
Szkopje, 2023. október 30. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Dimitar Kovacsevszki észak-macedón miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten Szkopjéban 2023. október 30-án. Von der Leyen kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik az EU-tagjelölt Észak-Macedóniában. A balkáni állam 2022. július 19-én kezdett csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. MTI/EPA/Georgi Licovszki Fotó: Georgi Licovszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elfogadtuk a 2023-as bővítési csomagunkat, amelyben javasoljuk a tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával, a tagjelölt státus megadását Grúziának, valamint a csatlakozási tárgyalások megkezdését Bosznia-Hercegovinával, amint a szükséges mértékű megfelelés megtörténik” – írja az Európai Bizottság az X közösségi felületen a bővítési politika friss lépéseként.

Az uniós bizottság Ukrajnával kiemelten foglalkozik, keleti szomszédunkról így fogalmaz:

A folyamatban lévő háború ellenére Ukrajna eltökélt szándékáról tett tanúbizonyságot az erőteljes reformdinamika megteremtésében.

Moldováról pedig eképpen vélekedett:

Moldova folyamatosan haladt előre a tagsági kérelmében meghatározott kilenc lépés teljesítése terén, beleértve az igazságszolgáltatás, a korrupció elleni küzdelem és a közigazgatás átfogó reformját.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.