Saját választási esélyeit tette tönkre Sunak?

Két szék között a pad alá eshet Rishi Sunak brit miniszterelnök, miután a hétfőn végrehajtott kormányátalakítással egyszerre próbált két irányba is kedvezni.

2023. 11. 14. 10:11
TURING, Alan; SUNAK, Rishi
London, 2023. október 26. Rishi Sunak brit miniszterelnök beszédet tart a mesterséges intelligencia (AI) hatásairól a brit Királyi Természettudományos Társaság, a Royal Society londoni székházában 2023. október 26-án. November 1-2-án az Egyesült Királyság ad otthont az elsõ AI-biztonsági csúcstalálkozónak a buckinghamshire-i Bletchley város kastélymúzeumában, ahol egykor Alan Turing angol matematikus társaival feltörte a német hírközlés által a II. világháborúban használt Enigma-kódot. A találkozón politikai vezetõk, technológiai vállalatok képviselõi és tudósok a mesterséges intelligencia fejlõdésével járó változásokról és kihívásokról értekeznek majd. MTI/AP/Getty Images pool/Peter Nicholls Fotó: Peter Nicholls
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról beszámoltunk, komoly átszervezést hajtott végre hétfőn kormányában Rishi Sunak brit miniszterelnök. Menesztette szókimondó belügyminiszterét, aki fertőző betegséghez hasonlította a London utcáin végigsöprő Izrael-ellenes tüntetéseket, és John Cleverly eddigi külügyminisztert ültette a helyére. 

Az igazi sokkot azonban az új külügyminiszter személye jelentette: Sunak David Cameron volt miniszterelnököt nevezte ki a posztra.

A váltás vegyes fogadtatásra talált. Volt, aki szerint mesteri húzás volt visszahozni Cameront, ugyanis ez meggyőzheti a közvéleményt, hogy a Konzervatívok, akiknek nem áll igazán jól a szénájuk a jövő évi választás előtt, komolyan gondolják a kormányzást és a győzelmet – mondta egy a Politico hírportálnak névtelenül nyilatkozó korábbi miniszter.

Hasonlóan vélekedett a More in Common agytröszt vezetője, Luke Tryl is, aki szerint az átszervezés főleg a liberálisabb körzetekben jöhet jól, amelyekben jelenleg nagy nyomás alatt van a Konzervatív Párt – írja a Politico.

Másrészt viszont saját pártja jobb szárnyát elbizonytalaníthatja a miniszterelnök húzása, ők ugyanis úgy érezhetik, hogy a kormányfő nem eléggé jobboldali. Hogy nekik kedvezzen, két „harcosabb” jobboldali képviselő is bekerült a kormányba, azonban így is kérdéses, hogy kifizetődik-e a csere.

Egy korábbi, a párt jobbszárnyán álló konzervatív így foglalta össze érzéseit:

Bízom-e most abban, hogy ez egy olyan párt, amely határozottan állást foglal azokban a kérdésekben, amelyek engem érdekelnek? Nem.

A konzervatívok jobbszárnya erősen kifogásolta Suella Braverman belügyminiszter menesztését, aki végre nekiállt megoldani a migránsok okozta problémát, amelyet elődei inkább csak tologattak maguk előtt. Ráadásul ahogy az egyik képviselő fogalmazott, Braverman volt az egyetlen a kabinetben, akinek „volt mersze kimondani az igazságot utcáink megdöbbentő állapotáról és a kétszintű rendőrségi rendszerről, amely miatt a zsidó közösség félti az életét és a biztonságát” – írja  a The Telegraph brit napilap.

Egy kollégája még borúsabban nyilatkozott: szerinte a választási győzelem minden reménye elszállt a kormány hétfői átszervezésével.

Jacob Rees-Mogg volt gazdasági miniszter sem értett egyet Braverman menesztésével, mert szerinte a kirúgott belügyminiszter

megértette, mit akar és mire van szüksége az országnak a migrációval kapcsolatban, és szerintem ez kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a kormány mennyire veszi komolyan az illegális migráció elleni küzdelmet.

Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök  (Fotó: MTI/AP/Getty Images pool/Peter Nicholls)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.