Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Szijjártó Péter: Magyarország és Kazahsztán is kitart saját kultúrája, nemzeti jellegzetességei mellett

A magyar miniszter szerint fontos, hogy ragaszkodjunk a kultúránkhoz.

Forrás: MTI2023. 11. 02. 16:58
SZIJJÁRTÓ Péter
New York, 2023. szeptember 20. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ szudáni humanitárius helyzetről szóló miniszteri szintű találkozóján New Yorkban 2023. szeptember 20-án. MTI/KKM Fotó: KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden nyomás ellenére Magyarország és Kazahsztán is kitart saját kultúrája, nemzeti jellegzetességei mellett, ugyanis ez teszi erőssé a két országot, ez teszi lehetővé minden válság túlélését – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Asztanában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető közölte, hogy Petőfi Sándorról neveztek el utcát a kazah fővárosban, amely szavai szerint a Magyarország és a magyar kultúra iránti tisztelet újabb gesztusa a kazahok részéről.

Beszédében sérelmezte, hogy „manapság a nemzetközi politikát többnyire egymás elítélése, kioktatása és kritizálása jellemzi”.

Azt szeretnénk, ha a nemzetközi politika visszatérne a kölcsönös tisztelet talajára. Azonban kölcsönös tiszteletet csak olyan államok tudnak mutatni, amelyek magabiztosak és gazdag, tiszteletteli kultúrával rendelkeznek

 − mondta. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország és Kazahsztán okkal magabiztos, és mind a két ország ezeréves, rendkívül gazdag és tiszteletteljes kultúrával rendelkezik.

Mindkettőre nagyon büszkék vagyunk, s ragaszkodunk mindehhez, minden azt célzó nyomásgyakorlás ellenére, hogy szabaduljunk meg a kultúránktól, örökségünktől, nemzeti jellegzetességeinktől. Mindig ragaszkodni fogunk a kultúránkhoz, meg fogjuk azt óvni, minthogy ez a kultúra és ez a nemzeti örökség tesz minket erőssé

 − szögezte le. Hozzátette: a nemzeti örökségünkhöz és kultúránkhoz való ragaszkodás tesz minket elég erőssé tesz ahhoz, hogy minden válságot túléljünk, amellyel napjainkban szembenézünk.

A miniszter végezetül kiemelte, hogy a világon mindössze 13-14 millió ember beszél magyarul, ráadásul nagyon nehéz nyelvről van szó, így hatalmas erőfeszítéseket kell tennie annak, aki eredetiben szeretné hazánk irodalmát olvasni. Ezért is jó hír, hogy nemrég megjelent kazah nyelven egy Petőfi-kötet a költő 196 versével.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.