Dühöng a brüsszeli baloldal

Nem marad tapéta a falon, köröm az ujjak végén vagy hajszál a fejek tetején.

2023. 12. 14. 16:45
null
Strasbourg, 2023. december 13. Képviselõk az Európai Tanács spanyol elnökségérõl tartott vitán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2023. december 13-án. Az uniós törvényhozás az EU-tagállamok december 14-én kezdõdõ kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóját készíti elõ. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán meghozta a döntést az Európai Bizottság, Magyarország 10,2 milliárd euróhoz jutott, ami – ahogy arról már korábban is beszámoltunk – heves reakciókat váltott ki,

A brüsszeliták nem tudták feldolgozni a hírt azóta sem.

Daniel Freund német zöldpárti liberális EP-képviselő az X-felületén – ahol előfordul, hogy naponta több mint tíz bejegyzésben kritizálja Magyarországot – kétségbeesetten nyilvánult meg: 

Von der Leyen az EU történetének legnagyobb kenőpénzét fizeti az autokratának és Putyin barátjának, Orbán Viktornak. A jelzés katasztrofális: Orbán Viktor zsarolása kifizetődik.

Guy Verhofstadt belga EP-képviselő egyenesen „botrányos döntésnek” nevezte, hogy Magyarország hozzájutott a megérdemelt pénzeihez.

Sophie in 't Veld, aki Cseh Katalinnal egy frakcióban, a Renew-ban ül az Európai Parlamentben egyenesen lemondásra szólította fel Von der Leyent, annyira zavarta, hogy Magyarország megkapja a jogosan neki járó pénzek egy részét.

És ha már a Renew-nál tartunk, természetesen a pártcsalád együttesen is felszólalt a pénzek ellen.

A magyar kormánynak nyújtott uniós források kifizetéséről szóló döntés aggályokat vetne fel az Európai Bizottság jogállamiság fenntartása iránti elkötelezettségével kapcsolatban

– áll a közleményben.

A Zöldek társelnökei is tollat ragadtak. „Ne hagyja, hogy Orbán zsarolja a jogállamiságot és az uniós politikát, Von der Leyen!” – írják.

A még Brüsszelben is elvetemültnek számító baloldaliak egyik legismertebb alakja, a svéd Malina Björk EP-képviselő szerint 

az Orbán-kormány nem érdemli meg az uniós milliárdokat.

De a bizottság érezte, hogy szorul a hurok. Az osztrák Johannes Hahn uniós költségvetési biztos egy levele a Politicónál landolt. A levélben a biztos kizárta a Magyarországnak jogállamisági aggályok miatt visszatartott pénzeinek közeljövőbeni folyósítását.

Borítókép: Képviselők az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 2023. december 13-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.