Giorgia Meloni: Az antiszemitizmus egy pusztító daganat

Az olasz miniszterelnök aggodalmát fejezte ki a zsidóellenesség térnyerése miatt.

2023. 12. 12. 18:31
MELONI, Giorgia
Dubaj, 2023. december 2. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök beszédet mond az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) kétnapos csúcstalálkozóján Dubajban 2023. december 2-án. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az antiszemitizmus terjedése miatt aggódik Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. A nyugat-európai országokban számottevően megemelkedett a zsidók ellen elkövetett erőszakos cselekedetek száma. Az utcára vonuló palesztinpárti tömegek Izrael-ellenes szólamai felerősítették a korábban rejtőző antiszemita érzelmeket. 

Az olasz jobboldali politikusok figyelmeztetnek, mindent meg kell tenni, hogy ne térjenek vissza a múlt sötét korszakát idéző idők. 

Meloni egy az Ansa olasz hírügynökség által megjelentetett könyv bemutatója alkalmával beszélt az antiszemitizmus terjedésének veszélyeiről. A kormányfő szerint a zsidóellenes gyűlölet valós és félelmetesen terjed a nyugat-európai országokban. Az antiszemitizmus gyakran Izrael-ellenes kritikában fogalmazódik meg, de mélyebb gyökerei vannak. Az elmúlt időszakban utcára vonuló palesztinpárti tüntetők megnyilvánulásai vészjósló jelnek tekinthetők. Annál is inkább, mert a megmozdulásokon a tüntetők sok esetben a Hamász terrorszervezetet éltették. Még aggasztóbb, hogy nem csak a megmozdulásokon, hanem más kontextusokban is szaporodóban vannak a zsidóellenes megnyilvánulások. 

Az antiszemitizmus olyan, mint egy pusztító daganat, minden eszközt meg kell ragadni kiirtásához

– fogalmazott az olasz miniszterelnök. A Hamász vérengzéseit, a gyermekek és nők ellen elkövetett embertelenségeket egyértelműen el kell ítélni. Komoly problémát jelent, ha hozzászokunk a borzalmakhoz. Meloni azt is elmondta, hogy aggasztónak tartja mindazt, ami az egyetemeken zajlik, a legtöbb nagy presztízsű egyetemen ugyanis Palesztina mellett álltak ki a diákok. Azt is hangsúlyozta, hogy az olasz kormány számára fontos a kisebbség biztonsága. A közel-keleti konfliktus kirobbanása óta az olasz kormány nemzetbiztonsági okok miatt megerősítette az ellenőrzéseket a legfontosabb csomópontokon és rendkívüli rendelkezéseket vezettek be a zsidó közösség védelmére.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök beszédet mond az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) kétnapos csúcstalálkozóján Dubajban 2023. december 2-án (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.