Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Franciaország

Lampedusává változtatta a spanyol baloldal a Kanári-szigeteket + videó

Spanyolországba idén már 73 százalékkal több illegális bevándorló érkezett mint tavaly. Tízből hét embert ráadásul a Kanári-szigeteken húznak partra, amelynek több befogadóközpontja már ősszel összeomlott a migrációs nyomás alatt.

2023. 12. 15. 16:44
Arrecife, 2023. november 27. Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvõ Arrecife kikötõjében 2023. november 27-én. A spanyol tengeri mentõszolgálat hajója 39 migránst vett fedélzetére egy csónakból Lanzarote partjainak közelében. MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo Fotó: Adriel Perdomo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Titkolja a spanyol kormány, hogy hány illegális migránst szállítanak át a Kanári-szigetekről a félszigetre, hogy így tehermentesítsék a szigetcsoport tagjainak befogadóállomásait. Idén már több mint ötvenezer bevándorló érkezett törvénytelenül Spanyolországba, közülük több mint 35 ezren a szigetcsoport tagjain kötöttek ki.

A regionális kormány az elmúlt hónapokban többször próbálta felhívni a belügyi és a migrációs tárca vezetőjének figyelmét arra, hogy a helyzet tarthatatlan, és hasonló állapot kezdett el kialakulni a szigeteken, mint az olaszországi Lampedusán.

Fernando Clavijo régióvezető egyebek mellett a biztonsági, egészségügyi és logisztikai személyzet megerősítését kérte Madridtól annak érdekében, hogy hatékonyabban tudjanak szembenézni a migrációs krízissel.

A belügyminisztérium azonban nemhogy a létszámnövelést nem hajtotta végre, még csak azon sem dolgozott, hogy az illegális bevándorlókat mielőbb vissza lehessen küldeni származási országukba. Ehelyett néhány drónt ajánlott fel a szenegáli kormánynak, ahonnan jelenleg a legtöbb bevándorló érkezik, hogy azok segítségével próbálják meg lassítani a migránsmaffia munkáját. 

Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter emellett közölte, hogy a Kanári-szigetek befogadórendszerét úgy tehermentesíti, hogy az afrikai menekültek egy részének ellátását a félsziget régióira kényszeríti rá. Arról viszont senkit sem tájékoztat előre, hogy hova, hány főt szállítanak át.

A Vozpópuli című lap azt írja, hogy a kormány a jobboldali ellenzék többszöri felkérése után sem hajlandó beszámolni arról, hogy hány főt helyez, illetve helyezett már el Spanyolország-szerte, de információk szerint több ezer ember áttelepítésével kell számolni, akiknek használaton kívüli szállodákat és egyéb turisztikai létesítményeket, katonai laktanyákat, valamint vallási épületeket alakítanak át befogadóbázissá. A madridi Alcalá de Henares egyik kaszárnyájában például becslések szerint már több mint ezren kaptak ágyat.

Két néppárti (PP) képviselő hivatalos úton kért tájékoztatást a kormánytól ebben a témában, de a Vox is hetek óta próbál információhoz jutni. A Santiago Abascal vezette párt úgy tudja, hogy csak Sevillába 2500 embert vittek már át a Kanári-szigetekről.

A baloldali kormány mindössze azt válaszolta a Néppártnak, hogy mivel 2023-ban példátlan mértékben fellendültek a kanári-szigeteki migrációs útvonalak, így különféle intézkedéseket hajtottak végre, hogy segítsék a bevándorlók ellátását. A félszigetre irányuló átszállítások számáról egy szót sem szólnak.

Az illegális migránsok áthelyezése miatt komoly konfliktus alakult ki a központi és a jobboldali vezetésű regionális kormányok között. Utóbbiak azt róják fel a Pedro Sánchez vezette szocialista kormánynak, hogy gyakorlatilag az éjszakák leple alatt végzi el meglepetésszerűen a bevándorlók átköltöztetését és minden erről szóló információt a közösségi médiából tudnak meg.

Azt nem tudni, hogy a spanyol kormány nem tudja, vagy nem is akarja megfékezni a példátlan méreteket öltött migrációs válságot. Csak ezen a héten ismét több mint háromszáz, többségében mauritániai és szenegáli állampolgár kötött ki a Kanári-szigeteken. A belügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy kiutasítás helyett kétezer hellyel kibővíti a kanári-szigeteki befogadóállomások kapacitását, hogy helyet tudjanak adni az újonnan érkezőknek. Csak Fuerteventurának hárommillió eurót különítettek el erre a célra.

Fernando Grande-Marlaska azzal próbálja szépíteni a krízist, hogy bár a Spanyolországba idén érkezett illegális migránsok száma már most 73 százalékkal több a tavalyinál, Melilla autonóm városban negyvenszázalékos csökkenést regisztráltak, és állítása szerint folyamatos kapcsolatban vannak és együtt dolgoznak azokkal az országokkal, amelyekből a legtöbb bevándorló indul útnak Európa déli kapuja felé.

Borítókép: Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvő Arrecife kikötőjébe 2023. november 27-én. A spanyol tengeri mentőszolgálat hajója 39 migránst vett fedélzetére egy csónakból Lanzarote partjainak közelében (Fotó: MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.