Vox: A spanyol nép fel fogja lógatni Pedro Sánchez kormányfőt

A spanyolországi Vox vezetője, Santiago Abascal szerint a szocialista kormányfő a hatalomért cserébe eltiporja az ország alkotmányát és a jogállamiságot, amit a spanyol nép nem fog következmények nélkül hagyni.

2023. 12. 12. 4:51
SÁNCHEZ, Pedro; ABASCAL, Santiago
Madrid, 2023. november 18. Santiago Abascal, az ellenzéki jobboldali Vox párt vezetõje (b) részt vesz a katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító jogszabály elleni tüntetésen Madrid központjában 2023. november 18-án, egy nappal azt követõen, hogy a spanyol parlament jóváhagyta Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök újabb négy évre történõ kinevezését. A kinevezést támogatta két katalán függetlenségi formáció, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya), akiknek ezért amnesztiát kértek a katalán szeparatisták számára. MTI/EPA/EFE/Juanjo Martin Fotó: Juanjo Martin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nép a lábánál fogva akarja majd felakasztani Pedro Sánchezt – ezt mondta a spanyol Vox jobboldali párt vezetője Argentínában. Santiago Abascal Javier Milei argentin elnökkel tartott személyes találkozója után adott interjút, amelyben úgy fogalmazott: a spanyol miniszterelnöknek nincsenek elvei és erkölcsi korlátai, hanem bármire képes, hogy hatalmon maradjon.

Véleménye szerint Sánchez kockára tette a nemzet egységét azzal, hogy Spanyolország legnagyobb ellenségeivel – a katalán szeparatistákkal és a baszk terroristákkal – paktált le az újabb progresszív kormánykoalíció megalakítása érdekében.

Úgy fogalmazott: a szocialista párt (PSOE) bevezette a kommunizmust a kormányba, olyan miniszterekkel dolgozik együtt, akik nem ítélik el a Hamász terrortámadásait Izraelben, ráadásul minden egyezséggel, amit a saját hatalma megőrzése érdekében írt alá, eltapossa a spanyol törvényeket, eltörli a jogállamiságot, elnyomja az igazságszolgáltatást és támadja az ország alkotmányát.

Abascal szerint a legnagyobb korrupciós bűncselekmény Pedro Sánchez részéről az az amnesztiatörvény, amit a katalán szeparatistáknak ígért meg a miniszterelnöki szék megtartásáért. Úgy gondolja, hogy nincs nagyobb hazaárulás annál, mint néhány szavazatért cserébe megbocsátani az alkotmánnyal szembeni bűncselekményeket elkövető politikusoknak. Hozzátette, hogy ezzel a kegyelmi intézkedéssel figyelmen kívül hagyják a bíróságok munkáját és egyenlőtlenné teszik az embereket az igazságszolgáltatás előtt.

Abascal úgy tekint Sánchezre, mint egy politikusra, aki kicsit sem olyan okos és ügyes, mint amilyennek az emberek egy része gondolja, hanem egy olyasvalakire, akinek nincsenek erkölcsi aggályai, sem elvei, ezért tud előnybe kerülni a becsületes politikusokkal szemben. Ettől függetlenül úgy gondolja, hogy el fog jönni az a pillanat, amikor a spanyol nép nem tolerálja tovább a baloldali kormánykoalíciót, és a lábánál fogva fogja fellógatni Pedro Sánchezt.

 

Botrányos választás Spanyolországban

Spanyolországban idén júliusban tartottak előre hozott parlamenti választásokat. A szocialista párt veszített, de mivel a győztes konzervatív Néppárt (PP) nem tudta felmutatni a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget, 

Pedro Sánchez is megkapta az esélyt arra, hogy a szélsőbaloldali Sumarral közösen folytassa a progresszív kormányzást. Mivel a jobboldali formációkkal ellentétben Sánchez hajlandó volt lepaktálni a szeparatista katalánokkal és baszkokkal, így megszerezte a kongresszus abszolút többségének támogatását. A nacionalista erők azonban Sánchez beiktatásáért cserébe olyan követeléseket támasztottak, amelyek az alkotmányosság és a jogállamiság szempontjából is vitatottak. 

A katalánok például a függetlenségi mozgalomban részt vevő politikusoknak

amnesztiát kértek, így hamarosan az a Carles Puigdemont is büntetlenül térhet haza Spanyolországba, aki 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia függetlenségét, majd Belgiumba menekült a felelősségre vonás elől.

Az amnesztiatörvény ellen, amelynek vitáját kedden meg is kezdi a miniszterek tanácsa, rengeteg panaszt tettek az Európai Uniónál. Civil szervezetek, bíróságok és magánszemélyek is úgy gondolják, hogy az intézkedés alkotmányellenes, tönkreteszi a jogállamiságot azzal, hogy semmibe veszi a bíróságok munkáját, valamint azt a hatást kelti, hogy a spanyol emberek nem egyenlők a törvény előtt.

VI. FÜLÖP
VI. Fülöp spanyol király (hátul, k) beszédet mond a képviselőházban a 15. spanyol parlament alakuló ülésén Madridban 2023. november 29-én Fotó: MTI/EPA/EFE/J. J. Guillen

Az amnesztia ellen több mint két hétig szünet nélkül tüntettek Spanyolország-szerte. Egy friss felmérés szerint tízből hat spanyol úgy gondolja, hogy az intézkedés tisztességtelen és kiváltságot jelent az érintett politikusoknak. 

SÁNCHEZ, Pedro
A katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító jogszabály ellen tüntetnek Madrid központjában 2023. november 18-án, egy nappal azt követően, hogy a spanyol parlament jóváhagyta Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök újabb négy évre történő kinevezését Fotó: MTI/EPA/EFE/Fernando Alvarado

A megkérdezettek 85 százaléka emellett úgy véli, hogy a szocialista párt csak azért egyezett bele ennek a törvénynek az elfogadásába, hogy Pedro Sánchez tovább kormányozhassa az országot.

Borítókép: Santiago Abascal, az ellenzéki jobboldali Vox párt vezetője (Fotó: MTI/EPA/EFE/Juanjo Martin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.