Lengyel EP-képviselő: Donald Tuskék elhallgattatnák a baloldalt kritizáló hangokat

Ryszard Legutko, az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsalád társelnöke nyilatkozott lapunknak.

2023. 12. 21. 18:08
TUSK, Donald
Varsó, 2023. december 19. Donald Tusk lengyel miniszterelnök az október 15-i parlamenti választások eredményeképpen megalakított kormányának elsõ ülése utáni sajtóértekezleten a varsói kormányfõi hivatalban 2023. december 19-én. MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunknak adott nyilatkozatában Ryszard Legutko, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) EP-képviselője elmondta, hogy 

2023. december 20-án a Lengyelországban 2023. december 13-án hatalomra került Donald Tusk kormányának képviselői erőszakkal átvették a lengyelországi közmédia irányítását. Ez jelentette a demokrácia és a lengyel alkotmány 54. cikkének (1) bekezdése által garantált szabad információhoz való hozzáférés végének első napját Lengyelországban.

A képviselő szerint a vezetőség leváltása a lengyel alkotmánnyal összeegyeztethetetlen módon zajlott le, de felhívja a figyelmet arra is, hogy kísérletet tettek „a közmédia székhelyének elfoglalására, egy fontos közszolgálati televíziós információs csatorna jelének kikapcsolására és honlapjának blokkolására.” Ezzel Legutko szerint a lengyel alkotmány 14. cikkét is megsértették.

A közmédia székházának elfoglalása során a Telewizja Polska varsói székházában agresszió történt a Lengyel Köztársaság Szejmjének egyik képviselője ellen. Joanna Borowiak képviselőt, miközben a képviselői és szenátori mandátum gyakorlásáról szóló hatályos törvény értelmében parlamenti feladatainak ellátása közben kíméletlenül megtámadták. Személyes integritását megsértették

– írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a képviselő. De azt is aláhúzta, hogy az új közszolgálati médiahatóságok létrehozása a lengyel parlamenti alsóházának (szejm) határozata alapján, amely a lengyel alkotmány szerint nem minősül általános kötelező erejű jogforrásnak szintén „durva törvénysértés”. Ez az európai konzervatívok társelnöke szerint még az alkotmány 2. cikkét is megsérti, amely kimondja, hogy a Lengyel Köztársaság demokratikus jogállam.

Egy jogállamban nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy a hatóságok a bosszú és a cenzúra egyik formájaként erőszakkal, egy jogforrásnak nem minősülő határozattal, a törvényhozás útját megkerülve, beleértve a Lengyel Köztársaság elnökének szükséges aláírását, átvegyenek egy állami tulajdonban lévő vállalatot.

– fogalmazott.

Szerinte ezek a cselekmények arra utalnak, hogy kísérlet zajlik a baloldali kormányt kritizáló hangok elhallgattatására, hogy a kormány tovább támogassa az EU centrista menetrendjét.

A filozófus képviselő egyébként nemrégiben a Mandinernek mondta el, hogy a baloldali kormányban számára a legnyugtalanítóbb az, hogy ők is támogathatják a politikai központosítást az EU-ban.

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök az október 15-i parlamenti választások eredményeképpen megalakított kormányának első ülése utáni sajtóértekezleten a varsói kormányfői hivatalban 2023. december 19-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.