Luxusrezidenciát tart fenn a német külügy Brüsszelben

A német szövetségi külügyminisztérium 15 ezer négyzetméteres új brüsszeli képviseletéhez medence és teniszpálya is tartozik. A szövetségi számvevőszék bírálta a külügyminisztérium beszerzését, egyben felszólította a tárcát, hogy az ingatlant értékesítsék, ennek ellenére az Annalena Baerbock által vezetett tárca ragaszkodik a rezidencia megtartásához.

2023. 12. 13. 15:47
BAERBOCK, Annalena
Dubaj, 2023. december 8. Annalena Baerbock német külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselõinek az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciáján (COP28) Dubajban 2023. december 8-án. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német szövetségi számvevőszék arra szólította fel az Annalena Baerbock által vezetett külügyminisztériumot, hogy adja el egyik, 2021-ben vásárolt brüsszeli külképviseleti ingatlanát – írta a Junge Freiheit. Az ellenőrző hatóság azért is tartja érthetetlennek a vásárlást, mert Brüsszelben már három német külképviselet is található szintén „jól felszerelt rezidenciákkal”. A külügyminisztérium nem tudta megindokolni a legújabb ingatlanvásárlását és mint fogalmaztak: „nem tartotta be a gazdasági hatékonyság és a takarékosság követelményeit”. 

Veszélyes terep ez Baerbock számára – különös tekintettel arra, hogy a Zöldek politikusa –, a számvevőszék szerint ugyanis az ingatlan puszta mérete miatt – mintegy 15 ezer négyzetméter – „energiaigényesebb és drágább a fenntartása”. A külügyminisztérium évek óta figyelmen kívül hagyja a gazdaságosság és a takarékosság törvényi követelményeit a külföldi ingatlanok megszerzése és fenntartása során – állapítja meg a számvevőszék. 

Annalena Baerbock német külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Baerbock minisztériuma megfelelő színvonalú, korszerű tárgyi infrastruktúrával rendelkezik, a szükségtelenül nagy ingatlanok és épületek pedig elfogadhatatlanok, csakúgy, mint a pazarló berendezés – véli a számvevőszék. A hivatal ezért felszólítja a külügyminisztériumot, hogy ennek szellemében mérje fel a külföldön szükségtelenné vált ingatlanjait, és a lehető legkisebb veszteséggel értékesítse azokat. Ez „különösen a költségvetési törvények megsértésével megszerzett brüsszeli rezidenciára vonatkozik”.
 

A minisztérium azonban nem szándékozik ennek eleget tenni. Annalena Baerbock meg akarja tartani a 2021 októberében vásárolt brüsszeli luxusingatlant: mint fogalmazott „ez az egyetlen olyan ingatlan, amely szóba jöhetett, és megfelel az igényeinknek”. 

 

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciáján (COP28) Dubajban 2023. december 8-án (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.