Szerbiában nem csillapodnak a kormányellenes zavargások – újabb Majdan következik?

Szerbiában a december 17-i választásokat követően ellenzéki tüntetések zajlanak, a vesztes pártok és támogatóik nem ismerik el Alekszandar Vucsicsék újabb győzelmét. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint a balkáni országban következhet be az újabb Majdan – utalt a 2014-es ukrajnai zavargásokra, amelyek végül az oroszbarát kormány vesztét okozták. Németh Ferenc, a Magyar Külügyi Intézet programvezetője és kutatója értékelte a helyzetet.

2023. 12. 27. 21:08
null
Belgrád, 2023. december 25. Ellenzéki tüntetõk a belgrádi önkormányzat épülete elõtt 2023. december 24-én. A baloldali ellenzék a december 17-i választásokon elkövetett szavazatlopással és csalással vádolja a gyõztes kormánypártot, emiatt több ezren tüntettek a szerb fõvárosban. A rendõrség legalább 35 embert õrizetbe vett. MTI/AP/Darko Vojinovic Fotó: Darko Vojinovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbiában december 17-én előre hozott választásokat tartottak, amelyen Alekszander Vucsics elnök Szerb Haladó Pártja (SNS) került ki győztesen. Az ellenzék rögtön csalást kiáltott, többek közt külföldi szavazók Belgrádba buszoztatásával vádolják a kormánypártot. A választások óta folyamatosak a tüntetések a szerb fővárosban, amelyek rendre a demonstrálók és a rendőrök összecsapásával végződnek. Néhány nappal ezelőtt a tüntetők megpróbáltak betörni a központi választási iroda épületébe, a hatóságok többeket letartóztattak. A zavargások miatt felmerült a kérdés, hogy valóban elégedetlen demonstrálókról van szó vagy provokátorokról, akik tovább akarják szítani a feszültségeket és megpróbálják destabilizálni Szerbiát. 

Ellenzéki tüntető megpróbál behatolni a belgrádi önkormányzat rendőrök védte épületébe 2023. december 24-én Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic

 „A kollektív Nyugat nyilvánvalóan megpróbálja befolyásolni a helyzetet Szerbiában, a Majdan-puccsok technikáját alkalmazva” – fogalmazott az eseményekkel kapcsolatban Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Az Oroszországgal hagyományosan jó viszonyt ápoló országban állomásozó orosz nagykövet is csatlakozott Zaharovához, és a Nyugatot sejtette a zavargások mögött. Lapunk megkeresésére Németh Ferenc elmondta, valóban komoly a helyzet Szerbiában, azonban Belgrádból nem lesz következő Kijev. 

– Az biztos, hogy nagyon nehéz napokat él Szerbia, de nem lesz belőle a következő Majdan

– fogalmazott a Magyar Külügyi Intézet programvezetője és kutatója. Hangsúlyozta, az ezzel kapcsolatos nyilatkozatok inkább a helyi politikai manipuláció részei, nem tükrözik a valóságot. Mint mondta, a jelenleg végbemenő eseménysorozat már korábban, májusban kezdődött – két brutális lövöldözés után –, ugyanakkor a jelenlegi fellángolásnak 

valóban köze van a választásokhoz és ahhoz, hogy az ellenzék nem ismeri el azok eredményét. 

 A Vucsics-kormány eltávolítására irányuló külföldi beavatkozásról szólva a kutató elmondta, erről nincsenek hivatalos információk, egyetlen nyugati kormány sem támogatta nyíltan az ellenzéket, a választási kampányba nem avatkoztak bele. A kutató hangsúlyozta, hogy bár a külföldi befolyás érezhető, az jelenleg nem növekszik, hanem mindig is jelentős volt a térségben. Ezt alátámasztja, hogy a régió legtöbb állama NATO-tagállam és elkötelezett az európai uniós integráció felé. Ezzel kapcsolatban Németh Ferenc rámutatott: Szerbia kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyire tartható fenn a hintapolitika – azaz a Nyugat és a Kelet közötti egyensúlyozás. 

– Egy olyan országnak, mint Szerbia, aki elkötelezett az európai uniós integráció mellett, valamilyen szinten le kell építenie a keleti kapcsolatait

– magyarázta a kutató. 

Borítókép: Ellenzéki tüntetők a belgrádi önkormányzat épülete előtt 2023. december 24-én (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.