Ukrajna MDMA-nagyhatalommá válna

Pszichedelikus terápiával gyógyítanák a háború miatt mentális betegségben szenvedőket.

Forrás: Politico2023. 12. 03. 6:40
Forrás: Forrás. Unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes jelentések szerint ukránok milliói szenvednek poszttraumás stressz szindrómától (PTSD), amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az egyik ukrán törvényhozó arra kérte az Európai Uniót, hogy segítsen országának a pszichedelikus kezelések vezető kutatóközpontjává válni a világban. Az ország egészségügyi minisztériumának becslése szerint 3-4 millió ukrán szenved PTSD-től, ez a szám pedig a háború elhúzódásával egyre növekszik. A minisztérium arról számolt be, hogy a lakosság 57 százalékát – vagyis 25 millió embert – fenyegeti a krónikus mentális betegség kialakulásának kockázata.

– Van előttünk egy katasztrofális kihívás – mondta Dmitro Gurin, Volodimir Zelenszkij elnök A Nép Szolgája nevű pártjának képviselője, az ország egészségügyi bizottságának tagja az európai parlamenti képviselők keddi ülésén.

Az ilyen kihívások legyőzéséhez merész döntésekre van szükség.

A kutatók szerte a világon azt vizsgálják, hogy a poszttraumás stressz szindróma kezelésében mekkora szerepe lehet a pszichedelikus szereknek, mint például a metilindioxi-metanfetaminnak – ismertebb nevén MDMA –, melyet többek közt az ecstasy partidrog alapanyagaként is használnak.  

Gurin szerint a nagyszámú traumás beteg miatt Ukrajna az MDMA-val támogatott terápiák kutatóközpontjává válhat. Ehhez kérné az unió pénzügyi támogatását, melynek segítségével klinikai vizsgálatokat végezhetnének el.

Kénytelenek vagyunk elgondolkodni azon, hogy a pszichedelikus terápiát alkalmazhatjuk-e első körben a betegek nagy száma miatt

 − mondta. 

A PTSD MDMA-val való kezelését már Ausztráliában engedélyezték, az USA-ban pedig jövőre vezethetik be, míg az EU-ban elkezdődhet ennek a vizsgálata. A pszichedelikus szerek orvosi felhasználásával foglalkozó európai parlamenti képviselőcsoport is létezik, ők irányíthatják a kutatást. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.