Van egy rossz hírünk azoknak, akik sokat ingáznak

Ha fél órát vagy annál többet utazik, erről tudnia kell.

Forrás: Science Alert, Journal of Transport & Health2023. 12. 11. 19:30
City,Traffic,Night,Blurred
332685491 Fotó: Champiofoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy elég sok bosszúságot okozhat, rengetegen ingáznak idehaza Budapest és az agglomeráció, sőt akár a messzebbi vidéki városok között is, pedig már több kutatás is készült arról, hogy ez nem feltétlenül van jó hatással a szervezetre, többek között azért, mert az ingázók általában kevésbé aktívak fizikailag, hajlamosabbak az elhízásra, de állítólag több alkoholt fogyasztanak és ráadásul nem is alszanak olyan jól, mint a többiek.

A legújabb kutatás alapján pedig úgy fest, hogy a magas vérnyomás is gyakrabban sújtja őket – írja a Science Alert a Journal of Transport & Health cikke alapján. A kutatásban azt írják, mindez nem a késések, a sztrájkok vagy a bedugult autópályák miatt van így, hanem a légszennyezés miatt alakul ki. A kutatásban több mint 23 ezer embert vizsgáltak, és megállapították, hogy azok a dél-koreaiak, akik egy óránál többet ingáznak,

16 százalékkal nagyobb eséllyel éreznek depressziós tüneteket azokhoz képest, akik fél óránál rövidebb ideig utazgatnak.

Kiszámolták azt is, mennyi időt utaznak a munkahelyükre és onnan haza, ez átlagosan napi 47 percre jön ki, ami hetente csaknem négy órának felel meg ötnapos munkahéttel számolva. Állítólag ez az állapot a férfiak között azoknál a legsúlyosabb, akik nem házasok, heti 52 óránál többet dolgoznak és nincs gyermekük. A nőknél a depresszió tünetei a leginkább azoknál voltak jellemzők, akik a hosszú ingázási idő mellett alacsony jövedelműek, váltott műszakban dolgoznak és van gyermekük.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.