A balliberális lapokat nem érdekli, hogy két lábbal tiporják el a lengyel jogállamiságot

A szólásszabadságot és a jogállamiságot csak akkor kell védeni, ha azt mondják nekik.

2024. 01. 10. 20:46
DUDA, Andrzej; KAMINSKI, Mariusz; WASIK, Maciej
Varsó, 2024. január 10. Tüntetõk a rendõri intézkedés ellen tiltakoznak Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest ábrázoló transzparensekkel a varsói elnöki palotánál 2024. január 9-én, órákkal az után, hogy a rendõrség letartóztatta és elvezette Kaminskit és Wasikot az elnöki palotából. Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt két képviselõjét a jelenlegi házelnök egy büntetõügyben hozott bírósági ítéletre hivatkozva megfosztotta mandátumától, ami Andrzej Duda államfõ szerint jogellenes, mert a két politikust õ korábban elnöki kegyelemben részesítette. MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal általában hangosan szokta kongatni a vészharangokat, amikor azt akarják éreztetni, hogy a jogállamiság vagy a szólásszabadság veszélybe kerül valahol a világban.

Ám most, amikor Lengyelországban politikai tisztogatás folyik, egymás után hozzák az alkotmánysértő döntéseket, politikai foglyokat ejtenek, akkor nem érzik úgy, hogy problémát jelentene az, ami ott folyik. Kedden este letartóztatták a lengyel elnöki palotában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben is részesített képviselőit.

Magát a tényt a baloldali médiumok is lehozták, mind a Telex, mind a 444, a 24.hu, a hvg.hu sajtóorgánumok közzétették az MTI hírt, miszerint letartóztatták a két lengyel politikust.

Ezen kívül viszont semmit nem írtak arról, hogy ez mennyire aggályos a jogállamiság szempontjából, sem arról, hogy spontán tüntetés alakult ki a rendőrség előtt, ahogy arról sem írtak, hogy nem engedték be a PiS képviselőit a rendőrségre, pedig a képviselői jogaik miatt be kellett volna őket engedni.

 

A nemzetközi baloldal szerint sem történt semmi érdekes

Nemzetközileg sem éri el a baloldal ingerküszöbét az, ami Lengyelországban zajlik. Megnéztük a legnagyobb oldalakat, hogy melyek foglalkoztak a tegnap esti eseményekkel. A jogállamiság és a szólásszabadság leghangosabb nemzetközi szószólói jelen helyzetben nem érzik úgy, hogy bármi gond lenne a lengyeleknél.

A The Guardian legalább arról írt, hogy Andrzej Duda elnök mindent meg fog tenni azért, hogy a konzervatív képviselők kiszabadulhassanak. A New York Times ennyire se gondolta fontosnak, hiszen egyáltalán nem írt az esetről. A Washington Post visszafogottan beszámolt arról, hogy letartóztatták a két képviselőt. A CNN pedig úgy fogalmazott, hogy populista törvényhozókat tartóztattak le.

Németországban a Der Spiegel, a Süddeutsche Zeitung, a ZDF Heute vagy a Bild nem érezte úgy, hogy bármennyire is be kellene számolniuk a lengyelországi történésekről, de az osztrák Der Standard is csak az alaphírt közölte.

Borítókép: Tüntetők a rendőri intézkedés ellen tiltakoznak Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest ábrázoló transzparensekkel a varsói elnöki palotánál (Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.