Ellenőrizetlen, nyomott árú, átcímkézett ukrán termékek

Véget érhet a gazdák tüntetése Romániában, miután a kormány csütörtökön különböző támogatásokról döntött. A megmozdulások hátterében azonban számos probléma áll.

null
A Romanian farmer gives a thumb up during a demonstration to voice string of grievances, from high tax rates to slow compensation payouts, in Timisoara city center, Romania on January 19, 2024. Romanian truck drivers and farmers complain over high insurance, tax rates and long waiting times at the borders and slowed traffic around several cities, including the capital Bucharest. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP) Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint összesen 72 millió euró támogatást kapnak idén az állattartók. A húsmarha- és bivalytartóknak állatonként 100 eurós támogatás jár, de a sertés- és baromfitartóknak járó szubvenciókat is ezzel arányosan megemelik. 

Biztosíthatom a romániai gazdákat, hogy továbbra is segíteni fogjuk őket. A mezőgazdasági miniszternek még számos hasonló projektje van

– idézte az Agerpres hírügynökség Ciolacut.

Egy szerdai, székelyföldi gazdafórumon szóba került, hogy mi vezetett a mezőgazdaságban dolgozók tiltakozásához. Könczei Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője szerint 

a demonstrációk hátterében hangsúlyosan szerepel az Ukrajnában zajló konfliktus, mivel az  Európai Unió azt a döntést hozta, hogy a háborúban álló ország gyakorlatilag ellenőrzés nélkül hozhatja be az EU-ba az agrár-élelmiszeripari termékeket. 

A Maszol erdélyi portál beszámolója szerint az RMDSZ politikusa elmondta: mivel Ukrajnában nincs annyi előírás, mint az unióban, az ottani gazdák nyomott áron értékesíthették a termékeiket. Ennek következtében a romániai, de más országbeli gazdák is, arra ébredtek, hogy nyakukon maradt a búza, a repce vagy a napraforgó – fogalmazott Könczei. 

Megemlítette az uniós ökointézkedéseket is, amelyek szerinte csak megszorításokat jelentenek a gazdák számára.

Az RMDSZ képviselője a gazdák kérését ismertetve említette az Ukrajnából származó import korlátozását, szigorúbb ellenőrzését, valamint a „trükközés” felszámolását. Utóbbi azt jelenti, hogy 

az ukrán árut a Moldovai Köztársaságban vagy Bulgáriában átcímkézik és úgy szállítják be az unióba, mintha nem Ukrajnából származna. 

Simon Zoltán Kolozs megyei falugazdász a Krónikának azt mondta: a masszív ukrajnai gabonabehozatal miatt egy év alatt hatalmasat zuhant valamennyi mezőgazdasági termény ára, és a jó hektárhozamok ellenére a legtöbb gazda ráfizetéses évet zárt. Szerinte a román kormány tovább tetézte a bajt a cégek adójának növelésével, illetve a gázolaj jövedéki adójának megemelésével. – Nem véletlen, hogy „elszakadt a cérna”, mert ráfizetéssel senki nem tud megélni. A mai tapasztalatok szerint a romániai mezőgazdaságban európai uniós támogatásokkal is nagyon nehezen tud talpon maradni a gazda – fogalmazott az erdélyi portálnak a falugazdász.

Borítókép: Gazdák tüntetnek Temesváron (Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.