Már Novák Katalinba is beleszállt a Politico

A köztársasági elnök a davosi piszkos tizenkettőbe került be.

Forrás: Mandiner2024. 01. 16. 19:19
null
Davos, 2024. január 15. A Világgazdasági Fórum 54. davosi találkozójának otthont adó kongresszusi központ 2024. január 15-én, az esemény elsõ napján. MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller Fotó: Gian Ehrenzeller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A davosi piszkos tizenkettő” címmel jelentetett meg hosszú elemzést a Politico arról a tizenkét „rosszfiúról”, akik a napokban zajló davosi Világgazdasági Fórumon borzolják majd a kedélyeket – és természetesen magyar is van közöttük – szúrta ki a Mandiner.  A Politico úgy látja, hogy 

a davosi nagyszerűek és jók szokás szerint ott hetyegnek majd a világ néhány csúcsszemétládájával,

s ez utóbbiaknak szentelték írásukat.

Első helyen a „csúcsszemétládák” között a hivatalában még meg sem melegedett Javier Milei argentin elnök szerepel, aki régóta jár már a Világgazdasági Fórumra. A lap beszélgetésindító témákat javasol mindazoknak, akik „ott ragadnak Mileivel kvaterkázva” a kongresszusi központban: lehet vele beszélgetni olyan dolgokról, amiket szeret (Al Capone, angol masztiff kutyák, tantrikus szex, szervkereskedelem), és olyanokról is, amiket nem (Ferenc pápa mint „kommunista ganaj”, adók, szexuális felviágosítás, klímahoax).

A Politico úgy tudja, hogy a szaúdi koronaherceg (közkeletű becenevén: MBS) most először kapott meghívást a Világgazdasági Fórumra, s ezt Vlagyimir Putyinnak köszönheti: 

Azzal, hogy megindította Ukrajna elleni támadását, mellyel civilek ezreit és katonák százezreit gyilkolta meg, Putyinnak sikerült a Nyugatot ismét visszatolnia MBS ölelésébe.

Részben az MBS-hez fűződő kapcsolata miatt került fel a csúcsszemétládák listájára Donald Trump veje, a közel-keleti Ábrahám-megállapodások összehozója, Jared Kushner is.

Li Csang kínai miniszterelnök is felkerült a listára, az ő bűne az, hogy a koronavírus-járvány alatt kőkemény zárlatot vezetett be Sanghajban, 

amely „több mint huszonötmillió lakosát otthonfogságba ejtette, sokan alig tudtak ennivalót szerezni, ellátni állataikat vagy egészségügyi segítségért folyamodni – s eközben a város gazdasága is földbe állt”. Emellett a Politico azért is nagyon haragszik, hogy Li szokott egyeztetni muszlim partnereivel mindarról, amit Kína az ujgurokkal művel – írja a Mandiner.

A csúcsszemétláda-lajstrom közép-európai blokkját a legfrissebb rosszfiúval, Robert Ficóval kezdi a brüsszeli lap, akiről „Szlovákia egyszerűen nem tud leszokni”. A lap problémája az, hogy pártja Putyin-barát kampányt folytatott, s emellett „a szlovák bíróságok még mindig dolgoznak azon a számos szervezett bűnözési ügyön, melyek a Smer legutóbbi kormányzásakor keletkeztek”.

Természetesen egyetlen brüsszeli csúcsszemétláda-listáról sem hiányozhatnak a magyarok. Ezúttal az egyetlen magyar, aki a lap újságírójával szembejött a davosi vendégnévsorban, Novák Katalin köztársasági elnök volt, így őt sikerült lecsúcsszemétládázni. Novák szerintük 

a rövidebbet húzta, mert azért küldték Davosba, hogy vigye az EU páriaállamának zászlaját”.

Emellett felhánytorgatták neki, hogy háttere miatt tüzes feministának kellene lennie, ehelyett viszont „szociálisan őskonzervatív, és a nemzetközi abortuszellenes, egyenlőségellenes, antifeminista mozgalom sztárja” – összegzett a Politico, amelynek listáján szerepel még többek között Andrzej Duda lengyel elnök is.

Borítókép: A Világgazdasági Fórum 54. davosi találkozójának otthont adó kongresszusi központ 2024. január 15-én, az esemény első napján (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.