Migráció: a Ruanda-terv feszíti szét a politikai színteret + videó

A migrációs nyomás ellenére a Lordok Háza, a brit parlamenti felsőház elutasította a Ruanda-tervet, amely a konzervatív kormány meggyőződése szerint jelentősen enyhítene az országot sújtó illegális migrációs nyomáson. A politikai életet és a társadalmat is erősen megosztja a migráció kérdése.

2024. 01. 23. 21:06
SUNAK, Rishi
London, 2024. január 18. Rishi Sunak brit miniszterelnök sajtóértekezletet tart a londoni kormányfõi rezidencián, a Downing Street 10-ben 2024. január 18-án. Elõzõ nap törvényben rögzítette a londoni alsóház, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország a Nagy-Britanniába illegálisan érkezõ menedékkérõk számára. A konzervatív párti kormány által beterjesztett jogszabályi indítványt a képviselõk 320-276 arányban hagyták jóvá. MTI/EPA/Bloomberg pool/Chris J. Ratcliffe Fotó: Chris J. Ratcliffe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit Lordok Háza, vagyis a parlamenti felsőház egyelőre blokkolta Rishi Sunak miniszterelnök kormányának új migrációs törvényét, az úgynevezett Ruanda-tervet. A Lordok Háza hétfő esti szavazásán eredetileg mindkét nagy párt szavazatával a Ruandával kötött megállapodás ratifikálása ellen döntött. Sunak korábban arra szólította fel a mintegy nyolcszáz, többségében kinevezett lordot, hogy kövessék a választott alsóház döntését. Mint ismert, a tömeges illegális migráció kezelését elősegítő törvényjavaslatot nemrég fogadta el az alsóház. 

A konzervatív kormány meggyőződése, hogy a törvény a La Manche csatornán át történő illegális migráció akár 94 százalékát is megakadályozza. A migránsokat ugyanis származásuktól függetlenül Ruandába szállítanák, hogy ott várják meg a menedékkérelmük elbírálását. Az Egyesült Királyságba való visszatérésre azonban nem lenne lehetőség, így a kelet-afrikai államot előzetesen törvényileg biztonságos harmadik országnak kell nyilvánítani.

Szakértők szerint a mostani szavazás ellenére várhatóan a Lordok Háza végül jóváhagyja az alsóház terveit. Ez azonban késleltetheti Sunak miniszterelnök menetrendjét. Légkésőbb 2025. január 28-án általános választásokat kell tartani, és valószínűtlennek tűnik, hogy sikerül végrehajtani a törvényt. A Munkáspárt jelenleg vezet a közvélemény-kutatásokban, és nemrég bejelentette, hogy nem fogja folytatni a Ruanda-tervet, ha kormányra kerül.

Az az ember, aki támadásokat indított Irak ellen... Nem hiszem, hogy túl komolyan kellene vennünk őt, amikor a törvényességről van szó

– szúrt oda élesen Rishi Sunaknak és a konzervatív törvényhozóknak a munkáspárti Peter Goldsmith.

Úgy érzem, hogy sokan nem ismerik ezeket a dolgokat, az emberek úgy beszélnek a témáról, hogy nem jártak az országban, és nem látták, hogyan is működik valójában

– bírálta a Lordok Házának döntését Jonathan Marland, aki a konzervatív tagja a testületnek.

A migráció nyomán eközben az is kiderült, hogy Nagy-Britanniában nagyjából ötezer olyan migráns van, akikről a belügyi tárca nem tudja, hogy pontosan hol tartózkodnak. A menedékkérelmük elbírálását ugyanis nem várták meg, és sikerült beszökniük az országba, a hatóságok elől pedig sikeresen elrejtőztek. A brit belügyminisztérium azt is elismerte, hogy a tavaly a La Manche csatornán át kis csónakokkal érkezett több tízezer illegális migránsnak csak kis hányadát küldték vissza. A kormány az év elején közölte, hogy tavaly 29 437-en, 2022-ben pedig 45 774-en keltek át illegálisan a La Manche csatornán.

Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Bloomberg/Chris J. Ratcliffe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.