Migránsokat kénytelen visszafogadni Románia

Néhány nap leforgása alatt kész visszafogadni Románia azokat az Ausztriában tartózkodó afganisztáni és szíriai migránsokat, akik román területen keresztül távoztak Nyugatra. Erről Catalin Predoiu, a bukaresti kormány belügyminisztere számolt be, hozzátéve: az eljárás megfelel a dublini szerződésnek.

null
Groningen, 2023. december 8. A hollandiai Ter Apelben lévõ menekültügyi regisztrációs központ túlzsúfoltsága miatt Groningenbe szállított menedékkérõk érkeznek a The Village diákotthonban kialakított, 80-100 fõ befogadására alkalmas krízismenhelyre 2023. december 8-án. A Szíriából, Eritreából, Szomáliából, Iránból, Irakból és Jemenbõl érkezett migránsok várhatóan körülbelül három hónapig maradnak a menhelyen, majd menedékközpontokban kapnak elhelyezést. MTI/EPA-ANP/Vincent Jannink Fotó: Vincent Jannink
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a tárcavezető a nemzetközi szabályozásra hivatkozik, 

a migránsok visszafogadását a Karl Nehammer vezette bécsi kormány szabta feltételül azért, hogy visszavonja vétóját Románia és Bulgária részleges schengeni csatlakozásával kapcsolatban.  

A decemberben született megállapodás szerint a két kelet-európai ország a légi, illetve a tengeri forgalomban márciusban csatlakozik a határok nélküli európai térséghez. A szárazföldi ellenőrzések megszüntetéséről, azaz a teljes schengeni tagságról később születik döntés. 

Catalin Predoiu román belügyminiszter azt is elmondta: a csatlakozást követő időszakban a bukaresti repülőtéren osztrák határellenőrök is segítik majd román kollégáik munkáját. A tárcavezető szerint ez csak annyit jelent, hogy abban az esetben, ha valakinél gyanús, hamisnak tűnő útlevelet, személyi igazolványt találnak, a román tisztek mellett az osztrákok is ellenőrzik a dokumentumot. 

Mint arról a Maszol erdélyi portál beszámolt, az erdélyi repülőterek többsége felkészült a légi Schengen-tagság feltételeinek megfelelő biztosítására. Néhány romániai légikikötő esetében módosításokat kell eszközölni, így például a kolozsvári Avram Iancu reptéren is. A szatmárnémeti repülőtér esetében egyes fejlesztési projektek befejezését várják 2024 első negyedévében. A temesvári, marosvásárhelyi, nagyszebeni és a nagyváradi légikikötők felkészültek az Air Schengenre. 

Borítókép: Migránsok egy befogadóközpontban (Fotó: MTI/EPA-ANP/Vincent Jannink)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.