Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Migránsokat kénytelen visszafogadni Románia

Néhány nap leforgása alatt kész visszafogadni Románia azokat az Ausztriában tartózkodó afganisztáni és szíriai migránsokat, akik román területen keresztül távoztak Nyugatra. Erről Catalin Predoiu, a bukaresti kormány belügyminisztere számolt be, hozzátéve: az eljárás megfelel a dublini szerződésnek.

Groningen, 2023. december 8. A hollandiai Ter Apelben lévõ menekültügyi regisztrációs központ túlzsúfoltsága miatt Groningenbe szállított menedékkérõk érkeznek a The Village diákotthonban kialakított, 80-100 fõ befogadására alkalmas krízismenhelyre 2023. december 8-án. A Szíriából, Eritreából, Szomáliából, Iránból, Irakból és Jemenbõl érkezett migránsok várhatóan körülbelül három hónapig maradnak a menhelyen, majd menedékközpontokban kapnak elhelyezést. MTI/EPA-ANP/Vincent Jannink Fotó: Vincent Jannink
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a tárcavezető a nemzetközi szabályozásra hivatkozik, 

a migránsok visszafogadását a Karl Nehammer vezette bécsi kormány szabta feltételül azért, hogy visszavonja vétóját Románia és Bulgária részleges schengeni csatlakozásával kapcsolatban.  

A decemberben született megállapodás szerint a két kelet-európai ország a légi, illetve a tengeri forgalomban márciusban csatlakozik a határok nélküli európai térséghez. A szárazföldi ellenőrzések megszüntetéséről, azaz a teljes schengeni tagságról később születik döntés. 

Catalin Predoiu román belügyminiszter azt is elmondta: a csatlakozást követő időszakban a bukaresti repülőtéren osztrák határellenőrök is segítik majd román kollégáik munkáját. A tárcavezető szerint ez csak annyit jelent, hogy abban az esetben, ha valakinél gyanús, hamisnak tűnő útlevelet, személyi igazolványt találnak, a román tisztek mellett az osztrákok is ellenőrzik a dokumentumot. 

Mint arról a Maszol erdélyi portál beszámolt, az erdélyi repülőterek többsége felkészült a légi Schengen-tagság feltételeinek megfelelő biztosítására. Néhány romániai légikikötő esetében módosításokat kell eszközölni, így például a kolozsvári Avram Iancu reptéren is. A szatmárnémeti repülőtér esetében egyes fejlesztési projektek befejezését várják 2024 első negyedévében. A temesvári, marosvásárhelyi, nagyszebeni és a nagyváradi légikikötők felkészültek az Air Schengenre. 

Borítókép: Migránsok egy befogadóközpontban (Fotó: MTI/EPA-ANP/Vincent Jannink)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.