Novák Katalin: Nyugati értékek és keleti tisztelet, ez a magyar virtus

A köztársasági elnök a diplomáciai testületek újévi fogadásán a Szépművészeti Múzeumban Magyarország szerepéről beszélt a vezető diplomatáknak.

2024. 01. 11. 5:50
NOVÁK Katalin
Budapest, 2024. január 10. Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Magyarországra akkreditált diplomáciai testületek tagjainak adott újévi fogadáson a Szépmûvészeti Múzeumban 2024. január 10-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem vagyunk gyarmatosítók, és nem is viselkedünk gyarmatként”

Nyugati értékek és keleti tisztelet – így foglalta össze a magyar virtust Novák Katalin.

Felidézett egy jelenetet, amelynek részese volt egy 2023-as csúcstalálkozón. Mint mondta, a találkozóról hamarabb kellett távoznia és Edi Rama albán miniszterelnök megkérdezte, hogy mire a nagy sietség. Novák Katalin ekkor elmondta, hogy a Nobel-díj ünnepségre kell visszaérnie Budapestre.

Itt csatlakozott be a beszélgetésbe Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki csodálkozva kérdezte: „Nos, Magyarországnak van egy Nobel-díja?!” Büszkén javította ki az elnök a brüsszeli vezetőt: „Nem, valójában Magyarországnak két Nobel-díjasa van”.

Novák Katalin a tudományos, kulturális és sport világában elért teljesítményeken és Ferenc pápa látogatásán túl az Európában betöltött szerepén keresztül is bemutatta Magyarországot. Kiemelte, hogy nagyon fontos lesz az európai élet számára, hogy hamarosan Magyarország vezeti majd az Európai Tanács soros elnökségét.

2024 második felében Magyarország ismét bebizonyítja, hogy képes az Európai Tanács jó elnökének lenni.

– vetítette előre. Az államfő Magyarországot egy olyan szereplőként jellemezte a világban, amely a kölcsönös tiszteletben hisz és nem felülről lefelé tekint a világra.

Nem vagyunk gyarmatosítók, és nem is viselkedünk gyarmatként. Szemmagasságban tárgyalunk

– szögezte le. Hozzátette, hogy Magyarország egy olyan állam, amely nem adja fel a konszenzusra való törekvést és a vétójogot sem tagadja meg.

Világos üzenet a diplomatáknak

Novák Katalin a többiállam képviselőit emlékeztette, az a szerepük, hogy hiteles források legyenek Magyarországról. Mindez azért is fontos, mert a dezinformáció, a mesterséges intelligencia, és az ellenőrizhetetlen politikára ható szereplők korában kiemelt szerepet kap a polgárok hiteles tájékoztatása.

Míg a választott vezetők diplomáciai felügyelet alatt állnak, a helyi vállalatok és a rejtett politikai ambíciókkal bíró, nem politikai érdekcsoportok nem rendelkeznek demokratikus ellenőrzéssel

– hangsúlyozta korunk egyik legnagyobb kihívása kapcsán. A kontinenseken átívelő kihívásokból azonban bőven akad a jövőbe tekintve. Az együttes erőfeszítéseket igénylő problémákat részletesen fejtette ki az államfő. 

A háborúk kapcsán kiemelte, fel kell ismerni azt, hogy van, amikor olyan szereplők jelennek meg, akik a háborús konfliktusok dagasztásában érdekeltek. A gazdasági kihívásokra utalva pedig arról beszélt, hogy növekszik a politikai instabilitás és a társadalmi nyomás. A természeti katasztrófák és az illegális migráció kezelésére is felhívta a figyelmet, mert a politikai vezetések világszerte sokszor sikertelen küzdelmet folytatnak ezeken a területeken. Ebben a kontextusban megkérdőjeleződik a valós elszántság is.

Fókuszban a családok támogatása és a demográfia

Kiemelt szerepet kap mindezek mellett a demográfia helyzete is.

Ötven évvel ezelőtt a világ népességének egyötöde európai volt. Most kevesebb mint egytizede

– jelentette ki Novák Katalin, aki szerint a fiatalok és családok támogatásával kell orvosolni ezt a problémát. Kiemelte, hogy Magyarországon egy jól bevált modell működik, ahol a munkahelyek teremtését és befektetőbarát környezet kialakítását támogatják mint a családokat segítő gazdasági struktúra feltételeit.

Az eseményen az elnök mellett beszédet mondott Michael Wallace Banach apostoli nuncius is. Az érsek visszaidézte Ferenc pápának a budapesti látogatásakor megfogalmazott gondolatait:

A béke soha nem az egyéni stratégiák vagy stratégiai érdekek követésének eredményeként jön létre, hanem csak olyan politikák révén, amelyek képesek a nagyobb képet, mindenki fejlődését szem előtt tartani. Olyan politikákból, amelyek vonzóak az egyének, a szegények és a jövő számára. Olyan politikák, amelyek az egyénekre, a szegényekre és a jövőre figyelnek, és nem csupán a hatalomra, a profitra és a jelenlegi jólétre.

Michael Wallace Banach Magyarország számára sikert, jólétet kívánt, a világ számára pedig békét hozó párbeszédeket.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Magyarországra akkreditált diplomáciai testületek tagjainak adott újévi fogadáson a Szépművészeti Múzeumban 2024. január 10-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.