Elkeseredett lőszervadászat Európában

Miközben az Amerikai Egyesült Államokban blokkolják az Ukrajnának szánt katonai segélyt, az európaiak versenyt futnak az idővel, hogy lőszert szerezzenek Kijevnek. Világszerte kutatnak a fennmaradó készletek után.

Forrás: Der Spiegel, B922024. 02. 26. 8:56
null
Ukrajna, 2024. február 13. Az ukrán nemzeti gárda Hartia dandárjának katonája aknavetõvel céloz a kelet-ukrajnai Kupjanszk-Liman frontvonalon 2024. február 10-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/LUSA/Antonio Cotrim Fotó: Antonio Cotrim
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európaiak megpróbálnak lőszert szerezni Ukrajnának a világ minden tájáról. Erről ír a Der Spiegel német hetilap. Teszik ezt annak ellenére a szövetségesek – köztük Németország is –, hogy már több százezer lövedéket szállítottak a frontra.

Megsérült lakóház Dnyipróban 2024. február 23-án, miután orosz dróntámadás érte a kelet-ukrajnai várost. Fotó: MTI/EPA/Arszen Dzodzajev

Eközben az Egyesült Államok kongresszusa blokkolja az Ukrajnának szánt hatvanmilliárd dolláros segélycsomagot, s ez a német újság szerint csak tovább rontotta a lőszerválságot. 

Európa kormányai azzal az egzisztenciális kérdéssel szembesülnek: képesek-e maguk beszerezni a szükséges katonai felszerelést?

Az eddigi mérleg kijózanító: 2023 márciusának végén az EU állam- és kormányfői úgy döntöttek, hogy tizenkét hónapon belül egymillió tüzérségi lőszert szállítanak Ukrajnának. A közelmúltban Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek el kellett ismernie, hogy a határidőig csak félmilliót érnek el, az egymilliós határ csak az év vége felé lehetséges.

Világszerte szűkösek a tüzérségi lőszerkészletek. 

Sajnos a tüzérségi és légvédelmi lőszerek nem találhatók meg széles körben a polcokon szerte a világon

 – mondja Christian Freuding, a német védelmi minisztérium Ukrajnáért felelős vezérőrnagya. 

Még az amerikai hadsereg készletei is jelentősen megcsappantak az ukrajnai és az izraeli szállítások miatt. 

A Der Spiegel cikke arra is rámutat, hogy a nyugati fegyveripar még mindig nem növelte meg kellőképpen a kapacitását. Közben Berlinben Freuding és emberei szinte minden nap új ötletekkel állnak elő arról, hol lehet lőszert találni. 

A német katonai és politikai vezetés kéthetente találkozik Berlinben. Arról tárgyalnak, hogy mely országokat lehet megkeresni, melyeknek lehet még lőszerkészletük, s hogyan lehet őket rávenni az adakozásra. Kormánykörök szerint politikai tabuk alig vannak. 

Még a diszkréció ígérete is lehetséges, ha az eladók inkább semlegesek maradnak Ukrajna kérdésében.

A Der Spiegel cikke szerint ugyanakkor Indiában például még mindig meglehetősen nagy készleteket tárolnak tüzérségi lőszerből. A bennfentesek becslése szerint több százezer töltényről van szó. Az újdelhi kormány viszont nyíltan nem akarja eladni gránátjait, mert India továbbra is baráti kapcsolatokat ápol Moszkvával. Emiatt most diszkrét tárgyalások folynak arról, hogy közvetítőkön keresztül beszerezhető-e a lőszer – olvasható a német lapban. 

Hasonló ügyletek állítólag lehetségesek az arab államokkal is, amelyek némelyikének nagy készletei vannak. Szakértők szerint viszont a Balkánon és Afrikában is vannak olyan államok, amelyeknek még mindig vannak tartalékai – vagy akár lőszert is gyárthatnának.

Az, hogy a fegyversegély-szervezők ekkora hangsúlyt helyeznek a lőszerkérdésre, a front helyzetéről szóló titkosszolgálati jelentéseknek is köszönhető. A legjelentősebb titkosszolgálatok vezetői a kamerák elől rejtőzve találkoztak Münchenben.

Az asztalnál szinte mindenki egyetértett abban, hogy Ukrajna nem tudja tovább tartani a jelenlegi frontvonalat további gyors lőszerszállítás nélkül. A csoport ahelyett, hogy a tavalyihoz hasonló offenzíváról beszélt volna, azon vitatkozik, mikor számíthatunk arra, hogy az oroszok áttörnek, és ismét továbbnyomulnak az országba. 2024-re a maximális cél a védekezés – hangzott el a találkozó után.

A nyugati szövetségeseknek most versenyt kell futniuk az idővel. Az ukrán tartalékok legkésőbb júniusra,  de az is lehet, hogy ennél korábban kimerülnek, ha nem növelik meg jelentősen a szállításokat Kijevnek. Ugyanakkor az is látható, hogyan pótolják a veszteségeket az oroszok a hadigazdaságra átállított termelésükkel. Moszkva most néhány hetes harc után lecserélheti a katonákat a frontvonali egységekben – fogalmaz a német lap.

Amíg az európaiak lőszerek felkutatásán dolgoznak, addig az ukránok már arról írnak, hogy hétszáz kilométeres hatótávolságú hazai rakétákat fejlesztenek – jelentette be Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparágainak minisztere. Bár a nagy hatótávolságú fegyverekről konkrét részleteket nem közöltek, Kamisin hangsúlyozta az ország rakétaprogramjának fontosságát. 

Mint arról a Magyar Nemzet is írt, Ukrajna tavaly megháromszorozta fegyvergyártását. Jelenleg ötszáz vállalat dolgozik az ország védelmi szektorában – nyilatkozta a tárcavezető.

 

Borítókép: Az ukrán nemzeti gárda Hartia dandárjának katonája aknavetővel céloz a kelet-ukrajnai Kupjanszk–Liman frontvonalon 2024. február 10-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/LUSA/Antonio Cotrim)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.