Oroszország nem támogatja tovább az Északi-sarkvidéki Tanácsot

Egyelőre csak az éves támogatást nem fizetik be, de lehet, hogy komolyabb döntést hoznak.

2024. 02. 15. 17:36
Journey that sheds light on the future of the world; 'National Arctic Scientific Expedition'
SVALBARD AND JAN MAYEN - JULY 11: Cagan Sosyal (L) and Chariane Camlia Werlang (R), members of the 11-person Turkish scientific delegation, work on a scientific study for the 3rd Arctic Ocean expedition on the 62-meter Norwegian-flagged research vessel 'PolarXplorer' near Svalbard Islands, in the Arctic Ocean in Norway on July 11, 2023. The team completed all scientific studies by sampling and measuring at 28 stations under the coordination of the Scientific and Technological Research Council of Turkiye (TUBITAK) MAM Polar Research Institute with the joint responsibilities of the Turkish Presidency and Turkish Ministry of Industry and Technology with the collaboration of Turkish Naval Forces Command, General Directorate of Meteorology, Anadolu Agency, research institues and universities. Sebnem Coskun / Anadolu Agency (Photo by Sebnem Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) Fotó: Sebnem Coskun / ANADOLU AGENCY / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország egyelőre felfüggesztette az Északi-sarkvidéki Tanács finanszírozását, egészen addig, amíg az összes tagország − köztük Oroszország − újra részt nem tud venni a munkákban. – A finanszírozást szüneteltetjük mindaddig, amíg a munka az összes tagország részvételével folytatódhat − adta hírül a Ria Novosztyi orosz hírügynökség az oroszok álláspontját az üggyel kapcsolatban. 

Azzal, hogy Moszkva kiszállt egy időre az együttműködésből, a Tanács 130 projektjének körülbelül egyharmadát fel kellett függeszteni, új projekteket nem lehet indítani, a meglévőket pedig nem lehet folytatni − írja a Reuters.

Nem tervezi Moszkva a kilépést

Azt is kiemelte az orosz külügyi tárca, hogy egyelőre nem tervezik a tanács otthagyását.

Bár a napokban Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ha a tanács Oroszországgal szemben barátságtalan intézménnyé fejlődik, akkor Moszkva mérlegeli, hogy maradjanak-e.

Norvégia reagált Oroszország esetleges kilépésére.

Úgy gondoljuk, rendkívül fontos, hogy az északi-sarkvidéki országok elsődleges felelősséget vállaljanak a régió életképességének és fenntarthatóságának biztosításáért. Ezért sajnálnánk, ha a nyolc tag közül bármelyik a távozás mellett döntene

− írja a Ria Mariken Bruusgaard Harbitsra, a norvég külügyminisztérium PR-tanácsadójára hivatkozva.

 

Az Északi-sarkvidéki Tanácsot 1996-ban hozták létre a sarkvidéket érintő kérdések megvitatására, a környezetszennyezéstől a helyi gazdasági fejlődésen át a kutató-mentő küldetésekig. 

A nyolc sarkvidéki államot, Finnországot, Norvégiát, Izlandot, Svédországot, Oroszországot, Dániát, Kanadát és az Egyesült Államokat tömörítő tanács munkája a múltban kötelező erejű megállapodásokat hozott létre a környezetvédelemről. A tanács többi tagja és Moszkva együttműködése azután fagyott be, hogy kitört az orosz–ukrán háború.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Sebnem Coskun/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.