Sörhiány a turistaparadicsomban

Hiány van az alkoholos italokból a Tanzániához tartozó Zanzibár-szigetcsoporton. A kedvelt üdülési célpontnak számító szigeteken ez azért okoz komoly gondot, mert a hiány miatt bevételtől esik el a turizmus, később akár végleg elmaradhatnak a turisták.

Forrás: Origo2024. 02. 06. 17:39
Sör
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A homokos tengerpartjairól, gazdag kulturális örökségéről (és egy szexőrült szellemről) ismert Zanzibár világviszonylatban is kedvelt célpontjai a turistáknak. Zanzibárt tavaly több mérvadó turisztikai magazin beválogatta a tíz legjobb utazási célpont közé Afrikában, írta az Origó.

A turizmusból származik a sziget bevételeinek 90 százaléka, ami sok embernek ad munkát.

Érthető, ha most komoly aggodalom van a szigeteken az alkoholhiány miatt. Mivel a hotelekben nem tudnak alkoholt vásárolni, ezért a helyiek attól tartanak, hogy egy idő után elmaradnak majd a turisták. Mindez komoly bevételkiesést jelentene Zanzibárnak: a szállodák bevételi azonnal mérséklődnének, majd a turizmusban működő szolgáltatók is nehéz helyzetbe kerülnének.

Zanzibár
Fotó: Pexels

Tavaly a Tanzánián belül részleges önállósággal bíró szigetcsoporton rekordszámú, 630 ezer turistát fogadtak.

A Zanzibár idegenforgalmáért felelős miniszter egyes híresztelések szerint valójában azért mondott le, mert képtelen volt megoldást találni a helyzetre, eltérően a hivatalos indoklástól, ami szerint nem tudott javítani a turizmusban dolgozók munkakörülményein.

A szigeten az alkoholok közül a legnagyobb hiány a sörökből van.

Mivel a sziget lakossága túlnyomórészt iszlám vallású, ezért helyben nem főznek sört. A beszállítással viszont gondok vannak, ezért a még kapható sörök ára a korábbi duplájára nőtt.

A BBC riportjában arról is ír, hogy számos népszerű tengerparti szálláshelyen kizárólag üdítőitalokat tudnak felszolgálni a vendégeknek. Ezt megerősítették a nyilatkozó turisták is. A Zanzibáron értékesített alkoholos italok legnagyobb része a szárazföldről, Tanzániából érkezik, kisebb része Dél-Afrikából. A hiány az év elején kezdett kialakulni, miután az illetékes állami szerv késedelmesen újította meg a három, korábban alkohol importálásával foglalkozó cég engedélyét.

Azóta a hatóság három további cégnek is kiadta az engedélyt, de a szállodatulajdonosok véleménye szerint nem győznek olyan ütemben szállítani, mint amekkora igény van rá.

Az importengedély pedig szigorú feltételekhez kötött. Csak zanzibári születésűeknek adják ki, és csak azoknak, akiknek nincs adótartozása, valamint rendelkeznek raktárral és saját járművel a szállításokhoz, továbbá képesek letenni az engedély kiváltásához szükséges, nagyjából négymillió forintnak megfelelő összeget.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.