India új haditengerészeti támaszpontot nyitott a Maldív-szigetek közelében

India szerdán új haditengerészeti támaszpontot nyitott a Laksadíva szigetcsoport Minikoj nevű tagján a Maldív-szigetek közelében, miközben feszült a viszonya a maléi vezetéssel.

Forrás: MTI2024. 03. 07. 10:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évek óta épülő Dzsataju nevű haditengerészeti bázis az India nyugati partvonalától legmesszebb található támaszpont. A szigeten mindazonáltal az indiai haditengerészet már évtizedek óta állomásoztatott kisebb egységeket.

A támaszpontot olyan időszakban nyitották meg, amikor feszült Újdelhi és a szomszédos Maldív-szigetek viszonya. A maléi vezetés sürgeti Indiát, hogy vonja vissza területéről csaknem nyolcvanfős − három repülőgéppel műszaki és orvosi segítséget nyújtó − kontingensét. A maldív-szigeteki hadsereg időközben bejelentette, hogy a három gép üzemeltetését a jövőben indiai civilek fogják ellátni, az indiai katonai kontingenst pedig május 10-ig kivonják.

A Maldív-szigetek hagyományosan szoros kapcsolatokat ápol Indiával, a tavaly megválasztott Mohamed Muizzu elnök azonban az India-barát politika feladásával kampányolt, és hivatalba lépését követően Kína felé fordult.

India új bázisa Minikoj szigetén 125 kilométerre van a Maldív-szigetektől.

A térség feletti befolyásért Peking és Újdelhi egyaránt verseng. India számára a régió az indiai-óceáni hajózási útvonalak biztosítása végett játszik szerepet és az új támaszpont a régió felügyeletét hivatott ellátni.

Az indiai haditengerészet közleménye szerint a támaszpont erősíteni fogja jelenlétét a Laksadíva szigetcsoporton, megnövelve műveleti hatáskörét. Hozzátették, hogy szolgálatba helyeztek egy új rajnyi amerikai MH-60R „Seahawk” típusú helikoptert is a nyugati partvidéken található Kocsiban, amely a tengeri megfigyelés és tengeralattjáró elhárítási képességeket hivatott növelni a térségben.

Malé hétfőn jelentette be egy megállapodás létrejöttét Pekinggel, aminek keretében a szigetország katonai támogatást kap Kínától.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.