Ismét földrengés okozott bajt a fukusimai atomerőműnél

A fukusimai atomerőművet üzemeltető tokiói elektromos művek pénteken bejelentette, hogy átmenetileg felfüggesztik a létesítmény hűtővizének óceánba engedését, miután a térségben 5,8-as erősségű földrengést észleltek.

Forrás: MTI2024. 03. 15. 7:45
Borítókép: A fukusimai atomerőmű az Ukedo kikötőből 2024. március 10-én (Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP/Kentaro Tominaga)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A  lépést elővigyázatossággal indokolták, hozzátéve, hogy a műveletet várhatóan a nap folyamán újrakezdik.

Kép: Fukusima 1. számú atomerőműve 2024. március 10-én, közel 13 évvel a nagy kelet-japán földrengés és szökőár óta. (Fotó:  Kentaro Tominaga / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fukusima atomerőműve 2024. március 10-én, közel 13 évvel a nagy kelet-japán földrengés és szökőár után. Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP/Kentaro Tominaga

A földrengést japán idő szerint hajnalban Fukusima prefektúra part menti részén észlelték, szökőárriadót azonban nem rendeltek el, a tokiói elektromos művek pedig bejelentette, hogy a földmozgás nem okozott semmiféle rendellenességet a létesítményben. Ezt később Japán nukleáris biztonságért felelős ügynöksége is megerősítette – írja az MTI.

A Fukusima Daicsi atomerőműben 2011-ben földrengés és szökőár miatt magolvadás következett be, a reaktorokat sikerült leállítani, de továbbra is hűteni kellett őket. Mivel a hűtővizet már nem volt hol tárolni, azt harminc év alatt fokozatosan, megtisztítva, fokozott ellenőrzés mellett egy kilométerre a parttól a tengerbe eresztik.

A tisztított hűtővíz leengedésének negyedik szakasza a korábbi tervek szerint vasárnap érne véget. A várhatóan évtizedekig tartó folyamat ellen a helyi halászok, valamint a szomszédos országok többször tiltakoztak.

 

Borítókép: A fukusimai atomerőmű az Ukedo kikötőből 2024. március 10-én (Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP/Kentaro Tominaga)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.