Németország nem tud megfelelő védelmet biztosítani a nőknek

A nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma drasztikusan emelkedik Németországban, ennek ellenére a kormány nem képes eleget tenni az isztambuli egyezményben vállalt kötelezettségeknek. A védelmi rendszerben 14 ezer férőhely hiányzik a menhelyeken, továbbá a finanszírozás kérdése sem megoldott.

Forrás: Focus2024. 03. 11. 7:24
Ököl
Illusztráció (Fotó: Pexels) Fotó: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemi alapú erőszak által érintettek száma jelentősen megnőtt. Minél magasabbak ezek a számok, annál nagyobb szükség van védelemre és tanácsra. Németországban azonban csak körülbelül 6800 női menhely van, 14 ezer hiányzik, ha Németország meg akar felelni az isztambuli egyezmény követelményeinek – nyilatkozta Müserref Tanriverdi, a Német Emberi Jogi Intézet egyik vezetője, számolt be róla a Focus német lap.

Sürgősen szükségünk van az erőszak által érintett nők védelméhez és tanácsadáshoz szövetségi törvényes jogra, valamint a védelmi rendszer finanszírozására az egyedi esetektől függetlenül

– jelentette ki a szakember.

Németországban a nők elleni erőszakos cselekmények száma emelkedik, ám a nekik létrehozott menhelyek nem biztosítanak elegendő férőhelyet. Bár a szabályozást a koalíciós szerződés előírja, ez még nem történt meg.

A finanszírozás eddig állami és önkormányzati forrásokból, továbbá adományokból történt. Egyes tartományokban, ha az érintettek nem jogosultak szociális ellátásra, akkor részben maguknak kell állniuk azt.  

Jelenleg nagy különbségek vannak a felajánlott segítség mennyiségében és minőségében. Egy speciális, anyagi szempontból biztonságos segítségnyújtási rendszer biztosítása emberi jogi kötelezettség az isztambuli egyezmény értelmében

– emelte ki Müserref Tanriverdi, továbbá hangsúlyozta:

A segélyrendszernek elérhetőnek kell lennie az érintettek minden csoportjának, például fogyatékossággal élő nőknek és lányoknak, biztonságos tartózkodási státussal nem rendelkezőknek és a hajléktalan nőknek is.

A szakember kiemelte, hogy az egyezményben vállalt kötelezettségek végrehajtásáért az állam és az önkormányzatok a felelősek, a nemek közötti egyenlőség pedig csak akkor valósul meg, ha hatékony a családon belüli erőszak elleni védelem.

Az isztambuli egyezmény 2018. február 1-jén lépett életbe Németországban. Ez az Európa Tanácsnak a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló egyezménye, melynek ratifikálásával az ország kötelezettséget vállalt arra, hogy rendszeresen beszámol az Európa Tanácsnak a végrehajtást elősegítő jogi és egyéb lépésekről. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.