Terve van Orbán Viktorral az olasz miniszterelnöknek

Az olasz lapok szerint szorosabbra fűződik az Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni szövetsége. A magyar kormányfő főszerepet játszhat ugyanis Meloni jövőbeli terveiben. A sajtó szerint egyre intenzívebbek az olasz és a magyar kormányfő közötti kapcsolatok.

2024. 03. 22. 14:39
Giorgia Meloni olasz kormányfőnek fontos lehet Orbán Viktor magyar miniszterelnök szövetsége (Fotó: Ludovic MARIN / AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A La Repubblica olasz napilap elemzésében arról ír, hogy kulcsfontosságú szerepe van Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek Giorgia Meloni olasz kormányfő jövőbeli terveiben. Meloninak feltehetően van egy B terve, melyben rendkívüli jelentősége van Orbán Viktornak.

A lap munkatársai úgy vélik, a magyar miniszterelnöknek fontos közvetítő szerepe lehet Donald Trump amerikai elnökjelölt győzelme esetén. Kiemelik, Orbán Viktornak kitűnő kapcsolatai vannak az amerikai konzervatív erőkkel.

Meloni jelenleg kormányfői szerepéből adódóan igyekszik jó kapcsolatokat ápolni Joe Biden amerikai elnökkel, szem előtt tartja azonban annak lehetőségét is, hogy fordulat következhet be a novemberi elnökválasztáson. Ebben az esetben a segítségére lehet a magyar fél közvetítése, hiszen átalakulnak a nemzetközi erőviszonyok. A lap szerint Meloni számol azzal is, hogy az európai parlamenti választásokat követően a Fidesz képviselői erősítik az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládot. 

A lap emellett megemlíti, hogy Nicola Procaccini, a párt alelnöke védelmébe vette a csütörtöki ECR-találkozón Orbán Viktort. Szerinte a magyar miniszterelnöknek saját nézőpontja van, azt azonban bebizonyította, hogy kompatibilis Európával, amikor szavazatával megerősítette Ukrajna támogatását.

A Repubblica tehát úgy véli, Meloni B terve az, hogy a magyar miniszterelnökön keresztül élénkíti fel az amerikai konzervatívokkal való kapcsolatát. A lap úgy véli, hogy áprilisban Budapesten kerül megrendezésre a nemzetközi szuverenista erők találkozója, a CPAC, melyen a múltban Giorgia Meloni is részt vett, és amelyet idén sem hanyagolhatnak el az olasz jobboldali erők. 

Borítókép: Giorgia Meloni olasz kormányfőnek fontos lehet Orbán Viktor magyar miniszterelnök szövetsége (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.