A hanyatló német gazdaság miatt Olaf Scholz Kínában kopogtat

Olaf Scholz német kancellár háromnapos látogatást tesz Kínában. Ez a lépés az új geopolitikai helyzet közepette meglepő fordulat, ugyanis a német kormányfő mindezt az Egyesült Államok nyomása ellenére teszi. A német piacnak rendkívül fontos az ázsiai nagyhatalom, emiatt az ország nem engedheti meg magának a Washington által propagált „kockázatmentesítést”.

2024. 04. 12. 8:08
olaf scholz, hszi csin-ping
Hszi Csin-ping kínai elnök üdvözli Olaf Scholz német kancellárt a pekingi Nagycsarnokban 2022. november 4-én Fotó: Kay Nietfeld / POOL / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz német kancellár fordulóponthoz érkezett, ugyanis a pekingi látogatása előtt arról próbálja meggyőzni Kínát, hogy a geopolitikai helyzet ellenére Németország valójában a nagyhatalom barátja – írja a Politico. Ez többek között abban is megmutatkozik, hogy a TikTokot a támogatásáról biztosította, és nem állt be a kínai közösség platform elleni hisztériába. 

Olaf Scholz látogatása nem véletlen: Németország számára rendkívül fontos a kínai piac Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber
Olaf Scholz látogatása nem véletlen: Németországnak rendkívül fontos a kínai piac. Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber

A lap kiemeli: Scholz szombaton kezdődő háromnapos látogatása Kínában a leghosszabb és egyben legfontosabb külföldi útja lesz, amióta 2021 végén hivatalba lépett. A kancellárt egyébként rekordalacsony népszerűségi mutatók és egy széthulló koalíció is sújtja. Az utazás most nemcsak arra kínál lehetőséget, hogy bebizonyítsa, hogy van globális tekintélye, hanem arra is, hogy megmutassa a választóknak: mindent megtesz a hanyatló német gazdaság megmentése érdekében. 

A fordulat azért is meglepő, mert a kancellár az Egyesült Államok nyomása ellenére változtatott az ázsiai országhoz való viszonyában.

A lap megjegyzi, Kína évtizedeken át rendkívül fontos volt  a német exportőröknek, ami növelte a profitjukat és fenntartotta Németország pozícióját a világ egyik vezető gazdaságaként, emiatt pedig Németországnak még mindig szüksége van Kínára. Míg Németország legnagyobb vállalatai, az autógyárak és a vegyipari gyártók vannak a leginkább kitéve Kínának, számos beszállítójuk is nagy téteket tett az országra.

A közgazdászok és a Nemzetközi Valutaalap 2023 után a német gazdaság további stagnálására számítanak. Az export idén eddig több mint két százalékkal esett vissza, és egyelőre nem látszik az enyhülés jele. A német foglalkoztatás továbbra is robusztus, de ez gyorsan megváltozhat, ha a gazdaság nem élénkül. 

A Politico szerint ezeknek a dolgoknak a fényében a német kancellár kínai útja kétségbeesést jelent. 

Németországnak még aggasztó, hogy Kínának már nincs szüksége azokra a gépekre és más, magas műszaki színvonalú beruházásokra, amelyek az elmúlt évtizedekben a német export növekedését hajtották. Ez nemcsak a gyengébb kereslet miatt van így, hanem mert a kínai vállalatok nagyrészt felzárkóztak német versenytársaikhoz, így az ország kevésbé függ az importtól. Ha Kína jelenlegi gazdasági nehézségei átmenetinek is bizonyulnak, az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek nehéz helyzetbe hozzák Németországot. 

Az Egyesült Államok és Kína együttesen Németország kereskedelmi forgalmának közel húsz százalékát teszi ki, ami azt jelenti, hogy az ország nem engedheti meg magának, hogy bármelyiket is elveszítse. Emiatt pedig Scholz kénytelen egyensúlyozni a két nagyhatalom között.

A Kínába irányuló német befektetések 2023-ban rekordot jelentő, közel 12 milliárd eurót értek el. A németek 2021 és 2023 között többet fektettek be Kínában, mint a 2015 és 2020 közötti ötéves időszakban – derül ki egy vezető közgazdasági intézet adataiból.

Németország a csökkenő gazdasági pozíciója ellenére továbbra is kulcsfontosságú Kínának, egyrészt az Európai Unióban betöltött súlya, másrészt az Egyesült Államokhoz fűződő szoros kapcsolatai miatt.

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök üdvözli Olaf Scholz német kancellárt a pekingi Nagycsarnokban 2022. november 4-én (Fotó: AFP/Kay Nietfeld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.