Így alakulhat a magyar–horvát viszony a szerdai voksolás után

Szerdán választásokat tartanak Horvátországban. A 151 parlamenti képviselő közül 140-et az ország tíz választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. A parlamentbe jutási küszöb öt százalék.

2024. 04. 16. 11:27
PLENKOVIC, Andrej
Zágráb, 2024. április 15. Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke (k) hazája himnuszát énekli a párt választási kampányrendezvényén Zágrábban 2024. április 14-én. Horvátországban április 17-én parlamenti választásokat tartanak. MTI/AP/Darko Bandic Fotó: Darko Bandic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választások első nagy meglepetése az volt, hogy a voksolást egy hétköznap, azaz szerdán tartják. A horvát törvények ugyan nem tiltják, hogy hétköznap legyen a választás, de eddig csak 2000-ben tartottak választásokat így. Az államfő nem indokolta a döntését. A kritikusai az államfő szeszélyes személyiségének tulajdonítják a döntést – magyarázta lapunknak adott válaszában Orosz Anna. 

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke (jobbra) támogatókkal találkozik a párt választási kampányrendezvényén Zágrábban 2024. április 14-én. (Fotó: MTI/AP/Darko Bandic)
Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke (jobbra) támogatókkal találkozik a párt választási kampányrendezvényén Zágrábban 2024. április 14-én (Fotó: MTI/AP/Darko Bandic)

A Magyar Külügyi Intézet kutatója az esélyekről szólva elmondta, a választásokon a legtöbb szavazatra a HDZ számíthat (30 százalék körüli támogatottság). A kormánypárt után jön az Igazság folyója elnevezésű baloldali koalíció, kb. tíz százalékkal lemaradva. Az utóbbi számíthat a „Képesek vagyunk!” (Mozemo!) nevű baloldali-zöld párt támogatására, amelynek nyolc százalék körüli a támogatottsága. A két jobboldali párt, a Híd (Most) és a Haza Mozgalom (Domovinski pokret, DP) és koalícióik a szavazatok nyolc-kilenc százalékra számíthatnak. 

Kiemelte: az Ipsos által készített felmérés alapján azt feltételezik, hogy a Száborban hatvan mandátuma lesz a HDZ-nek, 41 az SDP vezette koalíciónak. Őket követi 15 mandátummal a DP 11 mandátumot szerezhet a Mozemo!, míg a Híd és koalíciója pedig kilencet. Mellettük két regionális párt is bejutna egy-két mandátummal, illetve a Fókusz-Republika pártszövetsége. Mindezek fényében egy nehéz kormányalakítási helyzet fog kialakulni a választásokat követően.

Az elmúlt időszak a jelenlegi miniszterelnök és az államfő között éles viták voltak. A választások után ez az ellentét valószínűleg megmarad, és az elnökválasztásokig a kampányüzemmód miatt még élesedhet is – tette hozzá Orosz Anna. A szakértő aláhúzta: az ukrán–orosz háborúhoz való viszonyulással kapcsolatban az államfő álláspontja sokban hasonlít a magyarhoz.

Így valószínűleg visszafogottabb lenne egy Milanović vezette kormány politikája. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a kilencvenes évek háborús tapasztalatai miatt nagyon szolidáris a horvát társadalom Ukrajnával. Másrészt a horvát kormány most jelentős támogatást kap Washingtontól a hadereje fejlesztéséhez, így az USA jövőbeli pozíciója is hatással lesz az új kormány mozgásterére

 – nyilatkozta a kutató.

A horvátországi magyarok kérdése nem képezi különösebb vita tárgyát a bilaterális kapcsolatokban, és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége is képviselni tudta a magyar közösség érdekeit a horvát parlamentben a HDZ vezetése mellett – tette hozzá. Aláhúzta:

Azt nehéz megítélni, hogy egy kormányváltás esetén milyen lenne a viszony, így egyelőre inkább a kiszámíthatatlanság tekinthető az egyik fő kihívásnak.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, a nemzeti kisebbségek összesen további nyolc képviselőt juttathatnak be a törvényhozásba: a magyarok és az olaszok egy-egy kisebbségi képviselőt választhatnak, a szerbek hármat. 

A magyar parlamenti képviselői helyért egyetlen jelölt indul, Jankovics Róbert, aki képviselő volt a leköszönő parlamentben és elnöke a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK), így ő már biztos befutónak számít.

További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg: körükben csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.
A horvát alkotmány értelmében a parlamentnek legkevesebb száz, legfeljebb 160 képviselője lehet. A mandátumuk négy évre szól.

Orosz Anna szerint amennyiben marad a HDZ-kormány, akkor a kapcsolatok valószínűleg a jelenlegihez hasonlóak maradhatnak Magyarország és Horvátország között. A felek között továbbra is feszültséget okozhat az ukrajnai háború kapcsán mutatott eltérő álláspontjuk. 

Zoran Milanovic horvát államfő több kérdésben is a magyar kormányéhoz hasonló álláspontot fogalmazott meg, de ez nem jelenti azt, hogy kormányfőként automatikusan ugyanezt a politikát tudná vinni. Ukrajna kapcsán lehetne némi közeledés az álláspontokban, de nagy általánosságban nem várható jelentős javulás.

 

A Balkán biztonsága szempontjából mindig kulcskérdés a szerb–horvát viszony

Horvátország és Szerbia viszonyát erőteljesen tudja befolyásolni a két fél közti bizalmatlanság. Ebben a bizalmatlan környezetben a fegyverkezés felerősödése (elsősorban a bizonytalan nemzetközi környezet következtében és a sokasodó biztonsági kihívások hatására), illetve a regionális pozíciók erősítése érdekében tett lépések (pl. a regionális energiapolitikai törekvések) is ütközőpontokat tudnak eredményezni. Erre többször is volt példa az elmúlt időszakban – mutatott rá a szakértő.

A baloldali koalíció szempontjából ellentmondásos, hogy a bosznia-hercegovinai horvátok képviselete kapcsán a miniszterelnöknek jelölt államfő sokszor a jobboldalt is túlszárnyaló álláspontot képvisel, de ez inkább a nyugati szövetségesekkel okozhatna feszültséget. Emellett a horvát politika további jobbra tolódása újabb diplomáciai csörtéket eredményezhet Szerbiával, különösen ha az érinti a horvátországi szerbeket.

– szögezte le a lapunk kérdésére a kutató.

Orosz Anna hozzátette: ugyanakkor a bosznia-hercegovinai szerbek és horvátok érdekei abban a tekintetben átfedik egymást, hogy egyik fél sem szeretné a központi állam további erősítését.

Borítókép: Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke (k) hazája himnuszát énekli a párt választási kampányrendezvényén Zágrábban 2024. április 14-én. Horvátországban április 17-én parlamenti választásokat tartanak. (Fotó: MTI/AP/Darko Bandic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.