Mélységes szorongást érzett egy férfi saját ujjai miatt, ezért amputáltatta azokat

A műtét óta megszűnt a szorongása, amit a bal kezén lévő két ujja okozott, azóta teljes életet él – állítja az esetről szóló jelentés.

2024. 04. 14. 6:45
kéz, ujj, férfi (Forrás: Pexels)
kéz, ujj, férfi (Forrás: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kanadai Québecben feljegyzett esetről szóló jelentésből kiderült, hogy egy 20 éves férfi két tökéletesen egészséges ujját amputáltatta a sebészekkel, hogy enyhítsék a testintegritás-diszfória (body integrity dysphoria – BID) néven ismert állapot okozta szorongását, írja a The Publica hírportál. 

A jelentés szerint, amelyet dr. Nadia Nadeau, az Université Laval pszichiátriai tanszékének munkatársa írt, 

a férfi mélységes szorongással jelentkezett a bal keze negyedik és ötödik ujja miatt, és elektív amputációt kért, miután a nem invazív kezelések sikertelennek bizonyultak.

A férfinál testintegritás-diszfóriát diagnosztizáltak, egy rendkívül ritka állapotot, amelyet egy tökéletesen egészséges testrész, például egy kar vagy láb amputálásának intenzív vágya jellemez. Ezek a vágyak jellemzően abból a meggyőződésből fakadnak, hogy az érintett terület idegen, beteg, vagy nem szabadna működnie.

Az esetleírás szerint az építőiparban dolgozó férfi felismerte, hogy az ujjai egészségesek, de úgy gondolta, hogy nem kellene a testéhez tartozniuk, ez az érzés már gyermekkora óta jelen volt. A férfi azt állította, hogy traumatizálta ujjainak létezése, és odáig ment, hogy naponta eltakarta azokat vagy a tenyerébe görbítve tartotta. Gyakran fantáziált arról, hogy amputálja ujjait azzal a felszereléssel, amelyhez hozzáférhetett a fűrészüzemben, ahol dolgozott.

Bár a férfit kezdetben nem invazívkezeléseknek vetették alá – többek között kognitív viselkedésterápiának, antidepresszánsoknak és expozíciós terápiának –, ő egyre jobban ragaszkodott az ujjai amputálásához. Dr. Nadeau szerint a férfi a nemi diszfóriához hasonlította az állapotát.

Miután a férfi kifejezte, hogy egy barátja segítségével kész amputálni saját ujjait, dr. Nadeau szerint sebészeti beavatkozást rendeltek el.

„Az etikai aggályok és a BID-ről szóló korlátozott szakirodalom ellenére az elektív műtétre vonatkozó döntés a páciens tartós vágyán, az önkárosítás lehetséges kockázatain és a két ujjat, nem pedig egy teljes végtagot érintő tényen alapult” – írta jelentésében. Kiemelte: 

az amputációt követően a beteg azonnali megkönnyebbülést tapasztalt, a rémálmok megszűntek, az érzelmi szorongás enyhült, és javult a funkcionalitása.

Dr. Nadeau szerint a műtét utáni fájdalom egy hét alatt gyorsan megszűnt, és megoldotta a beteg fő problémáját, lehetővé téve számára, hogy teljes emberként folytassa az általa elképzelt életet anélkül, hogy az a két ujj zavarta volna.

A jelentés szerint a műtét óta a férfi jobb életet él, szkandermérkőzéseket nyert, képes vezetni az autóját, és továbbra is gond nélkül dolgozik a kezével. Konstruktív élettervei vannak, csökkent a haragja, és javult a közérzete a családja körében és a munkahelyén. Nem fejezte ki megbánását.

A Québecből származó esetjelentés nem az első feljegyzett eset a testi integritás diszfóriára.

2015-ben egy Jewel Shuping nevű nő szerzett hírnevet, miután szándékosan megvakíttatta magát, mert úgy gondolta, hogy állítólag látássérüléssel született. Egy empatikus pszichológus segítségével Shuping lefolyótisztító használatával tette tönkre a saját szemét. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.