Nagyon elfajult egy Izrael-ellenes tüntetés Michiganben

„Halál Amerikára” – kántálták az Izrael-ellenes tüntetők az Egyesült Államok kellős közepén. Egy másik demonstráción, Washingtonban a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok szabadon engedését követelték a résztvevők.

2024. 04. 08. 10:39
Palesztinokat támogató tüntetők (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani) Fotó: Riccardo Antimiani Forrás: MTI/EPA/ANSA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael-ellenes tüntetést tartottak a Michigan állambeli Dearbornban, ahol a tüntetők olyan jelszavakat skandáltak, mint „Halál Amerikára” vagy „Halál Izraelre” – írja a Fox News amerikai televíziós hálózat. A megmozdulás fő szónoka, Tarek Bazzi aktivista azzal indokolta az Amerika-ellenességet, hogy az ország támogatást nyújt Izrael gázai hadműveletéhez. A tüntetők szerint Joe Biden amerikai elnöknek mennie kell, mert felelős a népirtásért.

Felmérések szerint a fontos hintaállamnak számító Michiganben egyre fogyatkozik Biden támogatottsága – mutatott rá a Breitbart amerikai hírportál. Egy nemrégiben a CNN által megrendelt közvélemény-kutatás azt találta, hogy Donald Trump volt amerikai elnök népszerűbb az állam választói körében, mint demokrata utóda.

 

Washingtonban a túszokért tartottak tüntetést

Washington belvárosában a Hamász által túszként tartott foglyok szabadon bocsátásáért tüntettek a palesztin szervezet által Izrael ellen végrehajtott terrortámadás után hat hónappal, vasárnap. A felszólalók, köztük az amerikai állampolgárságú elhurcolt zsidók szülei azonnali cselekvést követeltek az Abraham Lincoln-emlékmű előtt felállított színpadon.

Washington Georgetown városrészének zsinagógájában a fél évvel ezelőtti, Izraelben elkövetett terrortámadásra emlékezve idén ezen napon adták át a Mensch-díjat, amelyet az emberséges magatartásért ítélnek oda – számolt be róla az MTI.

Steven Geiger, a Mensch Nemzetközi Alapítvány magyar származású létrehozója és elnöke az eseményen elmondta, hogy a szervezet 2002-ben jött létre, részben magyarországi segítséggel a zsidó vészkorszakról szóló emlékek továbbadására, oktatásra. Hangsúlyozta, hogy a szervezet idei díjátadójának helyszíne és időpontja egyben emlékezés a holokauszt óta a zsidók ellen elkövetett legsúlyosabb erőszakos cselekményre.

Hyim Shafner, az eseménynek helyet adó zsinagóga rabbija az elődjéről, Phillip Rabinowitzról is megemlékezett, akit negyven éve, 1984-ben Washingtonban gyilkoltak meg, és aki a zsinagóga közösségét évtizedekkel ezelőtt újjáélesztette. A zsidó közösségi vezető egyben megemlékezett a Hamász túszairól. Elmondta, hogy rendőri biztosítás nélkül sokan nem mernek belépni a zsinagóga kapuján, amit néhány évtizede nem tudott volna elképzelni az Egyesült Államokban.

A díjátadón Takács Szabolcs, Magyarország Egyesült Államokban akkreditált nagykövete felkért hozzászólóként a többi között arra mutatott rá, hogy Magyarország a zsidó embereknek teljesen biztonságos. Megemlékezett arról, hogy 2024 egyben a magyarországi holokauszt 80. évfordulója is, Magyarország pedig mára szembenézett a történtekben való felelősségével.

Emlékeztetett arra is, hogy a magyar kormány volt az, amelyik a fél évvel ezelőtt elkövetett izraeli terrorcselekményeket követően betiltott minden Hamász-párti és Izrael-ellenes tüntetést, valamint úgy fogalmazott, ma a magyar kormány az egyedüli az Európai Unióban és az ENSZ-ben, amely megvédi Izraelt. Rámutatott arra is, hogy a 2023. október 7-én elkövetett terrortámadás nemcsak a múlt, hanem a jelen fájdalmairól is szól.

A Mensch-díj 2024-es egyik kitüntetettje Michael Kahana, a Pennsylvaniai Egyetem professzora, aki az izraeli terrortámadást követően az egyik szószólója volt az amerikai egyetemeken elterjedt zsidóellenes megnyilvánulásokkal szembeni kezdeményezésnek.

Elismerték Richard Kurin kulturális antropológusnak, a washingtoni Smithonian Institute kutatási igazgatójának tevékenységét is, valamint Michael Ruane, a Washington Post újságírójának munkásságát. A díjazottak között volt Theodor Meron jogász, a Hágai Nemzetközi Törvényszék korábbi bírája is.

 

Borítókép: Palesztinokat támogató tüntetők (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.