Túlélte a kommunista koncentrációs tábort, most börtönbüntetésre számíthat, mert az abortusz ellen tiltakozott

Négy életvédő aktivistát ítéltek el az amerikai Tennessee államban április elején a Mount Julietben lévő abortuszklinikánál tartott békés ülősztrájk miatt.

2024. 04. 13. 18:29
illusztráció, terhes, várandós, abortusz, nő, szülés (Forrás: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy életvédő aktivistát ítéltek el az amerikai Tennessee államban április elején, a Mount Julietben lévő abortuszklinikánál tartott békés ülősztrájk miatt. 

A négy elítélt egyike a 87 éves Eva Edl, aki fiatal lányként túlélt egy kommunista koncentrációs tábort az akkori Jugoszláviában, és hosszú évek óta kampányol az emberi jogokért mindenki számára 

– beleértve a meg nem születetteket is, írja a Kath.net katolikus hírportál. 

Az ülősztrájk 2021-ben volt, akkor a helyi rendőrség elengedte az életvédő aktivistákat, de kisebb szabálysértések miatt vádat emeltek ellenük. 

Az igazságügyi minisztérium azonban úgy döntött, hogy négyet közülük az úgy nevezett FACE-törvény (a klinikák bejárataihoz való szabad hozzáférésről szóló törvény) megsértése miatt vád alá helyezi. A FACE-törvény célja, hogy biztosítsa az abortuszklinikákhoz való szabad hozzáférést. 

A törvény megsértése súlyos pénzbírsággal és börtönbüntetéssel büntethető.

A vád az volt, hogy az abortuszpártiak „összeesküvést” követtek el annak érdekében, hogy megakadályozzák a klinikát az abortuszhoz kapcsolódó szolgáltatások nyújtásában, és megakadályozzák a betegek hozzáférését ezekhez a szolgáltatásokhoz. Az abortuszellenes aktivisták állítólag fizikai akadályokat emeltek, hogy megzavarják és megfélemlítsék a klinika személyzetét és a betegeket.

A The Washington Post amerikai lap tudósítása azt írja, 

Eva Edl három társával most az ügyészi hivatal szerint hat hónap börtönbüntetésre, öt év felügyelt szabadon bocsátásra és 10 000 dollárig terjedő pénzbírságra számíthat.

Bár az ítéletet egy későbbi időpontban fogják kihirdetni, a FACE-törvény megsértéséért kiszabható maximális büntetés 11 év börtön és 350 000 dollárig terjedő pénzbírság.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.