Újabb ellentámadást ígérnek az ukránok 2025-re, egy feltétellel

Az idei év a védekezésről fog szólni Ukrajnának, a stratégiai kezdeményezés az oroszoknál van.

2024. 04. 12. 18:00
null
Bahmut, 2024. március 25. Ukrán katonák lövedéket visznek egy 152 milliméteres 2Sz3 Akacija önjáró löveghez, hogy az orosz állásokra tüzeljenek a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Bahmut közelében húzódó fronton 2024. március 25-én. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Segítsetek kitartani 2024-ben, és 2025-ben ismét ellentámadást indítunk! – idézett a Le Figaro egy névtelenül nyilatkozó francia tisztségviselőt az ukránok fogadkozásáról. A francia lap cikke ugyanakkor tételesen rámutatott, hogy meglehetősen hosszú a lista, amire szüksége lenne az ukrán haderőnek, ha teljesíteni akarná ígéretét.

Nincs elég lövedék

Arra már többször rámutattak, hogy Ukrajna a tüzérségi és légvédelmi lövedék súlyos hiányával küzd. Most Christopher Cavoli, az Egyesült Államok tábornoka egészen konkrétan azt is elárulta, hogy a tüzérséget tekintve jelenleg 5:1 az orosz túlerő aránya, de ez akár néhány héten belül 10:1-re romolhat. – Nem látok a jövőbe, de egy egyszerű matematikai számítást el tudok végezni. Ha a készleteket összevetem a felhasználással, akkor kiderül, hogy ha nem támogatjuk Ukrajnát, nagyon gyorsan ki fog fogyni a tüzérségi lövedékekből és légvédelmi rakétákból – figyelmeztetett.

Az amerikai hadseregben eltöltött 37 éves tapasztalatom alapján ha az egyik fél tüzel, de a másik nem tudja viszonozni, akkor aki nem tudja viszonozni, veszíteni fog

– summázta a problémát.

Arra viszont a tábornok sem adott választ, hogy mégis honnan kellene hirtelen – tehát akár heteken belül – lövedéket szerezni Ukrajnának. A Nyugat ugyan elkezdte hadiiparának felpörgetését, egy cseh kezdeményezésnek hála pedig a „nemzetközi piacról” sikerült több százezer lőszert szerezni, ezek frontra juttatása azonban hosszabb időbe telik.

Aki előbb mozgósít, az nyer

Csakhogy míg lőszert esetleg lehet küldeni, addig ukrán katonákat nem. A Le Figaro az ukrán keleti erők parancsnokát idézve rámutat, hogy mostanra a katonák számát illetően is túlerőbe kerültek az oroszok.

Aki előbb mozgósít, az nyer! 

– magyarázta egy ugyancsak névtelenül nyilatkozó francia katonai forrás. Ennek kapcsán már a francia lap is arról ír, az a gond, hogy a hatalmas tét ellenére Ukrajnában is tapasztalható egyfajta kifáradás, Oroszországban pedig próbálják elkerülni a politikailag népszerűtlen döntést.

Fotó: Orosz védelmi minisztérium

Ukrajnában épp a minap fogadták el az új és meglehetősen drákói mozgósítási törvényt. Ettől azt remélik, hogy segít megerősíteni a motivált, de egyre fogyatkozó és fáradtabb hadsereget. Egyes korábbi becslések szerint a stratégiai fordulathoz viszont félmillió új katonára lenne szükség, amire az új szabályozás önmagában aligha elég.

Oroszországban áprilissal kezdődött az újoncok sorozása, ami 150 ezer embert jelenthet – de ez csak a megszokott hadkötelezettségen belül történik. Aggodalomra adhat viszont okot, hogy hírszerzési információk szerint 400 ezer szerződéses katonát is toboroznának. Ekkora erő már akár fordulatot is hozhat a háborúban. Emlékezetes, legutóbb 2022-ben került sor részleges mozgósításra Oroszországban.

Reális az ukrán ellentámadás?

Szakértői körökben abban egyetértés mutatkozik, hogy a 2023-as ukrán ellentámadás kudarcát követően a stratégiai kezdeményezés most az oroszoknál van. – A súlyos lőszerhiány, valamint a bizonytalan nyugati politikai helyzet miatt egy időablak kínálkozik az oroszok előtt, hogy újra támadásba lendüljenek – mutatott rá nemrégiben megjelent elemzésében Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója.

Várakozások szerint az oroszok május végén, júniusban indíthatnak egy újabb, nagyobb offenzívát.

Bendarzsevszkij Anton szerint pontosan tudatában vannak ezzel az ukránok is, ezért kezdték meg az ország több pontján egy több mint 2000 kilométeres, összetett védelmi vonal kiépítését. Emlékeztetett: a várva várt lőszerek egy része nyár végére ugyancsak megérkezhet a frontra.

Az már tehát bizonyos, hogy 2024 az ukránoknak a védelemről fog szólni. 

Hogy ezt követheti-e 2025-ben egy újabb ellentámadás? Ez nyilván nagyban függ az orosz offenzíva eredményétől, továbbá a nyugati támogatás mértékétől. Viszont ha tavaly nem volt képes átütő sikerre az ukrán ellentámadás, erősen kérdéses, hogy 2025-ben, egy megerősödött orosz hadsereg ellen, de tovább gyengülve, jelentősebb nyugati fegyverszállítmányok nélkül mégis mitől győzedelmeskedhetne.

Ukrajna abban reménykedhet, hogy az oroszok sem bírják hosszú távon a háborút. Nyugati kalkulációk szerint a jelenegi veszteségek és gyártási kapacitások mellett Oroszország 2025-re kifogyhat a hadra fogható páncélosokból.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.