Az igazi döntést a szavazók hozzák majd meg novemberben

A fogyasztói társadalom fellegvárában, az Egyesült Államokban már per is van a kirakatban – fogalmazott lapunknak Kiss Rajmund azzal kapcsolatban, hogy az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek mondta ki csütörtökön Donald Trumpot az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban.

2024. 05. 31. 13:19
BRAGG, Alvin; TRUMP, Donald
New York, 2024. május 31. Donald Trump volt amerikai elnök távozik a manhattani büntetõbíróságról a perében hozott ítélet kihirdetése napján, 2024. május 30-án. Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bûnösnek találta Donald Trumpot az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetõeljárásban. Trump ellen Alvin Bragg, a demokrata párt színeiben megválasztott kerületi ügyész emelt vádat 2023-ban. MTI/EPA/Peter Foley Fotó: Peter Foley
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

New Yorkban történelmi ítéletet született. Tízórás gondolkodás után, amikor már mindenki azt hitte a tárgyalóteremben, hogy döntés nélkül mehetnek pihenni, a tizenkét esküdt mind a 34 vádpontban bűnösnek találta a korábbi elnököt. A büntetés mértékének kihirdetése az első elnöki vita után és a republikánus elnökjelölő kongresszus előtt négy nappal, július 11-én lesz. 

– Trumpnak a lehetséges legszigorúbb büntetés akár négy év szabadságvesztés is lehet. Biden elnök kihívója büntetlen előéletű, így a legvalószínűbb büntetés felfüggesztett büntetés, közmunka és/vagy pénzbüntetés lehet – fejtette ki lapunknak Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője. Mint mondta: 

A per hetek óta izgalomban tartja a politikusokat és a szavazókat is, és a döntés értékelése is mutatja, hogy mennyire megosztott az amerikai társadalom.

A bíróság előtt várakozó tömeg is két nagy táborra oszlott: akik az igazságszolgáltatás függetlenségét ünnepelték és akik Trumpot biztatták és várták a szállása előtt is – hívta fel rá a figyelmet.  

Donald Trump volt amerikai elnök támogatói tüntetnek a politikus Mar-a-Lago birtoka közelében a floridai West Palm Beachben a Trump perében hozott ítélet kihirdetése napján Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera
Donald Trump volt amerikai elnök támogatói tüntetnek a politikus Mar-a-Lagó-i birtoka közelében a floridai West Palm Beachben a Trump perében hozott ítélet kihirdetése napján. Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera

Kiss Rajmund emlékeztetett, Trump visszatérését az elnökválasztási ringbe sok republikánus is kritizálta, de a szavazótábor döntött, és az előválasztásokon elsöprő többséggel támogatták. 

A legfontosabb kérdés, hogy a per és a jelenlegi döntés hogyan befolyásolja a szavazók döntését. 

A 77 éves elnökjelölt bizonyítottan nagy harcos és túlélő, de a ringnél maradva most kapott testre egy gyomrost, és még hátra van 11 menet. Az elkötelezett szavazók számára a per csak egy politikai cirkusz, és csak összehozza Trump-szavazókat. A választást azonban nem ők, hanem a bizonytalanok döntik el a csatatérnek számító maximum hat államban

– fejtette ki a szakértő.  

A Biden-kampánycsapat és a Trump-szakértők is azonnal reagáltak, egy időben a meghatározó republikánus politikusokkal, akik egy emberként sorakoztak fel az előző elnök mögött. Kiss Rajmund megjegyezte:

Akár Montecuccolitól, akár Trivulziotól ered az idézet, miszerint a háborúhoz pénz, pénz és pénz kell, a kampányhoz szintén pénz, idő és kitartás kell, természetesen a politikai és személyi feltételek mellett. A per idáig is pénzt, időt és rengeteg energiát vett el a kampánytól, és még fog is.

– A történelmi párhuzam miatt emlékezem az első Trump-kampányra, 2016-ban az elnökesélyes korábbi külügyminiszter és first lady, Hillary Clinton ellen az FBI nyomozást folytatott az elhíresült e-mail-botrány miatt. Külügyminiszterként minden szabályzatot megsértve hivatalos – a diplomáciában minősítettnek hívjuk – és titkos adatokat, információkat tartott és kezelt magánszervereken, így azok elérhetővé válhattak mások számára is. A választások előtt két nappal az FBI igazgatója szándékosság hiányában nem emelt vádat az elnökjelölt Clinton és kollégái ellen, megerősítve a korábbi, júniusi döntését. A törvény betűje nemhogy az elnökjelöltre, de még az elnökre is vonatkozik.  Az igazságszolgáltatásnak a kampány idején is dolgoznia kell, de az is biztos, hogy ez fordított esetben nagy liberális porfelhőt verne az egész világon – jegyezte meg a szakértő, és hozzátette:

Képzeljük el, hogy ha hazánkban esélyes kihívója lenne a miniszterelnöknek, és a választási kampányban az ideje meghatározó részét budapesti bíróságokon kellene töltenie, miközben a kormányon lévő miniszterelnök szabadon kampányolna az országban. Nagyon valószínű, hogy minden nemzetközi szervezet és véleményformáló temetné a magyar demokráciát.

– Trump elnök jogászai fellebbviteli eljárásban támadhatják az ítéletet, de az igazi döntés nem július 11-én, hanem november 5-én lesz, amikor az Egyesült Államok szavazópolgárai eldönthetik, hogy milyen irányban folytatódjon az országuk és a saját életük története – összegzett a Magyar Nemzetnek Kiss Rajmund. 

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök távozik a manhattani büntetőbíróságról a perében hozott ítélet kihirdetése napján, 2024. május 30-án (Fotó:MTI/EPA/Peter Foley)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.