Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Így terjedt el a gyűlölet az előadótermekben + videó

Az Egyesült Államokban még soha nem látott mértékben terjed a zsidógyűlölet, egymást érik a rendbontások a legnevesebb egyetemek campusain. A tüntetők kiirtanák a zsidókat, felszámolnák Izraelt, a tanárok pedig még biztatják is őket a rendbontásra. Az előadók között nagyon sokan nyíltan antiszemiták, és ezt az előadásokba is beépítik.

2024. 05. 22. 20:04
Frissen végzett diákok palesztinbarát jelszavakat skandálnak a George Washington Egyetem diplomaosztó ünnepségén (Fotó: AFP/Daniel SLIM )
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai Ivy League egyetemeken – ez a kifejezés az Egyesült Államok legrégebbi elitegyetemeit jelöli, köztük a Columbiát, a Harvardot, a Princetont, a Pennsylvaniát és a Yale-t – vírusként terjed az antiszemitizmus. 

A New York-i Columbia Egyetem biztonsági aggályok miatt lemondta a május közepére tervezett nagyszabású, több ezer diákot felvonultató diplomaosztó ünnepségét. Csak kisebb, decentralizált rendezvényeket tartanak majd, amelyeken a végzősöknek okleveleket adnak át. 

A balliberális vezetésű egyetemet azóta érte sokk, hogy áprilisban radikális palesztinbarát diákok gázai tiltakozó tábort állítottak fel, majd betörtek a történelmi Hamilton Hallba Manhattanben, és ott randalíroztak. 

A megszállásnak aztán egy rendőri akció vetett véget. Azóta az egyetem elnökét, Minouche Shafikot élesen bírálják egyes baloldali professzorok azért, mert rendőröket hívott az egyetemre. Ezt az akadémiai szabadság elleni támadásnak tekintik.

New Yorkban néhány oktató bizalmatlansági szavazást akar tartani Shafik ellen, de ez valószínűleg kudarcot vall. A republikánus politikusok eközben úgy vélik, hogy a New York-i egyetemen túl messzire mentek a radikális csoportok.

Az Egyesült Államokban kitört és eszkalálódott tüntetések, amelyek miatt az ottani baloldal egyes képviselői egy második 1968-ról álmodoznak, reflektorfénybe helyezték az Ivy League egyetemek állapotát. Szakértők szerint a tanárok, akik egyben aktivisták is, elmosnak minden határvonalat az akadémia, a tudás és a meglátások tudományos kutatása és a politikai aktivizmus között. 

Idén tavasszal nagy port vert fel például az, hogy a Columbia Mohamed Abdout nevezte ki a Közel-keleti Intézet vendégprofesszorává, aki az egyetem honlapján úgy jellemzi magát, mint

észak-afrikai–egyiptomi muszlim anarchista és interdiszciplináris aktivista-tudós, aki az őslakos, fekete, kritikai faji és iszlám tanulmányok, valamint a nemek, a szexualitás, az abolicionizmus és a dekolonizáció területén tevékenykedik.

Ez a személyes ügy azonban aztán még csúnyább lett, amikor kiderült, hogy Abdou 2023. október 11-én, négy nappal az izraeli Hamász-mészárlás után egyértelműen Hamász-barát nyilatkozatot tett.

Más professzorok is kétes nyilatkozatokkal hívták fel magukra a figyelmet. A jordániai születésű Joseph Massad a Hamász október 7-i, mintegy ezerkétszáz ember életét követelő támadása után egy nappal a The Electronic Intifada című, idevágó online médiumban lelkes szöveget közölt arról, hogy milyen elképesztően sikeresek voltak az izraeli települések elleni siklóernyős támadások. Massad állandó alkalmazott, állása biztos.

A zavargásokat kirobbantó aktivisták egy része láthatóan arab vagy afroamerikai családi gyökerekkel rendelkezik, és palesztin zászlókat lengetnek. Meglepően sok fehér amerikai is részt vesz ezekben. A tömeg gyakran skandálja a „Folyótól a tengerig” antiszemita jelszót, de a kiabálók egy része meglehetősen tudatlan e téren.

Egy felmérés szerint a felük még azt sem tudta egyértelműen megnevezni, hogy melyik folyóra és melyik tengerre utalnak.

A tüntetéseken rengeteg szélsőséges csoport is megjelenik, akik Izrael felszámolását és a zsidók kiirtását követelik, de gyakran olyan rigmusok is elhangzanak, amelyek szerint a Nyugatot el kell törölni.
Ezeken a tüntetéseken gyakran a genderlobbisták is megjelennek, a balliberális oldal így fejezi ki támogatását az antiszemitizmus terén.

Borítókép: Frissen végzett diákok palesztinbarát jelszavakat skandálnak a George Washington Egyetem diplomaosztó ünnepségén (Fotó: AFP/Daniel Slim )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.