Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Kína bejelentette Tajvan szigete körüli katonai manővereinek végét

Peking csütörtök óta hadihajókat, repülőgépeket, katonákat és rakétavetőket mozgósított, hogy kifejezze ellenvetését az új tajvani elnök szeparatista kijelentéseivel szemben.

2024. 05. 25. 7:40
Egy hadihajó, amint a tengeren hajózik a „Joint Sword-2024A” hadgyakorlat során egy ismeretlen helyen. Kína május 24-én háborúra figyelmeztetett Tajvan miatt, és közölte, hogy fokozza az ellenintézkedéseket, amíg a „teljes újraegyesítés” meg nem valósul, miközben a kínai erők hadgyakorlatot tartottak az önrendelkezési joggal rendelkező sziget körül.
Egy hadihajó, amint a tengeren hajózik a „Joint Sword-2024A” hadgyakorlat során egy ismeretlen helyen. Kína május 24-én háborúra figyelmeztetett Tajvan miatt, és közölte, hogy fokozza az ellenintézkedéseket, amíg a „teljes újraegyesítés” meg nem valósul, miközben a kínai erők hadgyakorlatot tartottak az önrendelkezési joggal rendelkező sziget körül. Fotó: EASTERN THEATER COMMAND OF THE PEOPLE'S LIBERATION ARMY / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nap feszültség után Kína bejelentette, hogy befejezi a Tajvan szigeténél tartott nagyszabású katonai manővereket, amelyekkel az új tajvani elnök, Lai Csing-te szeparatista kijelentéseivel szembeni ellenállását kívánta demonstrálni.

A kínai hadsereg „sikeresen befejezte” a Tajvan ellen irányuló gyakorlatot – jelentette ki a CCTV-7, a katonai hírekért felelős kínai állami televíziós csatorna pénteken este.

Peking nem zárja ki az erő alkalmazását

Kína Tajvant az egyik tartományának tekinti, amelyet a kommunisták 1949-es hatalomra kerülése óta még nem sikerült újraegyesítenie a területével. Kína különösen sérelmezte Lai Csing-te hétfői beiktatási beszédében tett egyik kijelentését. A tajvani elnök azt mondta, hogy Tajvan és a Kínai Népköztársaság nincs egymásnak „alárendelve”.

Peking ezeket a megjegyzéseket szeparatistának minősítette. „A tajvani térség vezetője hivatalba lépése óta komolyan megkérdőjelezte az egy Kína elvét (...), ami tajvani honfitársainkat a háború és a veszély veszélyes helyzetbe sodorja” – mondta pénteken a védelmi minisztérium szóvivője.

Kína előző nagyszabású katonai manőverére Tajvan körül 2023 augusztusában került sor, miután Lai Csing-te, az akkori alelnök az Egyesült Államokban tett látogatást. Peking 2022 augusztusában szintén történelmi léptékű gyakorlatokat hajtott végre, miután Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház akkori elnöke ellátogatott a szigetre. Ezt a látogatást Kína provokációnak tekintette.

Borítókép. Egy hadihajó, amint a tengeren hajózik a „Joint Sword-2024A” hadgyakorlat során egy ismeretlen helyen. Kína május 24-én háborúra figyelmeztetett Tajvan miatt, és közölte, hogy fokozza az ellenintézkedéseket, amíg a „teljes újraegyesítés” meg nem valósul, miközben a kínai erők hadgyakorlatot tartottak az önrendelkezési joggal rendelkező sziget körül (fotó: EASTERN THEATER COMMAND OF THE PEOPLE'S LIBERATION ARMY / AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.