Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

„Magyarország minden nyomás ellenére kiáll a béke mellett”

Magyarország értékeli Svájc elkötelezettségét a béke iránt – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután fogadta Ignazio Cassist, Svájc külügyminiszterét. Június 9-e esélyt ad az európai választópolgároknak, hogy megálljt parancsoljanak a migrációpárti politikának és a világháborús eszkaláció veszélyének – tette hozzá a magyar tárcavezető. A svájci miniszter a sajtótájékoztatón leszögezte: a világ nincs jól. Nehéz és bolond időket élünk. Ukrajna kapcsán a svájci politikus elismerte, hogy nem egyszerű a helyzet. A katonai megoldásról való fantáziálás helyett inkább a békefolyamatra kell helyezni a hangsúlyt – emelte ki. Ignazio Cassis hangsúlyozta: Oroszország nélkül nincs út a békéhez.

2024. 05. 23. 13:14
Ignazio Cassis svájci külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárgyalásuk után a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2024. május 23-án
Ignazio Cassis svájci külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárgyalásuk után a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2024. május 23-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország és Svájc kapcsolatainak dinamikáját elég jól mutatja az a tény, hogy az elnöki látogatást követően most a külügyminisztert üdvözölhetjük Budapesten, hétfőn pedig a pénzügyminiszter érkezik majd – kezdte nyilatkozatát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Ignazio Cassis svájci külügyminiszterrel tartott megbeszélését követő sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy Magyarország mindig is megkülönböztetett tisztelettel tekintett Svájcra, többek között annak a szuverenitás, a béke és az illegális migráció megállítása melletti kiállása okán.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ignazio Cassis svájci külügyminiszter érkezik a tárgyalásuk után a minisztériumban tartott sajtótájékoztatóra 2024. május 23-án
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ignazio Cassis svájci külügyminiszter érkezik a tárgyalásuk után a minisztériumban tartott sajtótájékoztatóra 2024. május 23-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

E három kérdés rendkívül aktuális ma Európában, hiszen Brüsszel továbbra is ragaszkodik a migrációpárti politikájához

– hangsúlyozta a miniszter.

Magyarország uniós elnöksége alatt mindent meg fog tenni, hogy hogy ez a politika megváltozzon, és „az illegális migránsok meghívása helyett az illegális migráció megállítása legyen a cél”.

Világosan látszik, hogy minden eddiginél nagyobb a nyomás azokon a kormányokon, amelyek ragaszkodnak a szuverén, patrióta, békepárti politikájukhoz – mutatott rá Szijjártó Péter, példaként hozva az ilyen országok belpolitikájába való beavatkozási kísérleteket és a nemzetközi lejárató kampányokat.

Magyarország minden nyomás ellenére kiáll a béke mellett

– szögezte le a tárcavezető.

Június 9-ének nagy jelentősége lesz ebből a szempontból, hiszen alig telik el úgy nap, hogy egy-egy újabb őrült nyilatkozat ne hagyja el valamelyik európai politikus társunk száját. Vannak olyanok, akik katonákat akarnak Ukrajnába küldeni, mások már a nukleáris fegyverek bevetéséről fantáziának, így minden egyes nappal közelebb jutunk a világháborús eszkaláció veszélyéhez

– hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy itt az ideje, hogy ennek az őrültségnek megálljt parancsoljunk, és június 9-én erre meg is lesz a lehetősége az európai választópolgároknak.

Nagyra becsüljük Svájc elkötelezettségét a béke iránt és a békekonferencia megszervezése kapcsán tett erőfeszítéseiket. A két ország egyetért abban, hogy a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani.

Az nem nagy diplomáciai teljesítmény, ha az ember csak azzal beszél, akivel mindenben egyetért

– vélte a miniszter.

A jelenlegi helyzetben különösen nagy jelentősége van annak, hogy azokkal is kommunikáljunk, akikkel nem vagyunk egy véleményen. Azt is nagyon fontosnak tartjuk, hogy egy békekonferencián mindkét fél képviselői ott üljenek az asztal körül – emelte ki Szijjártó Péter.

Magyarország szeretné elérni, hogy a magyar soros elnökség alatt sor kerüljön a Svájc és az Európai Unió közötti intézményi megállapodáscsomagról szóló tárgyalások lezárására és aláírására, valamint ha az EU „visszatérne a józan ész talajára, és visszavenné Svájcot a Horizont és az Erasmus+ programokba”.

A világ nincs jól. Nehéz és bolond időket élünk

– állapította meg Ignazio Cassis, a Svájci Államszövetség szövetségi tanácsosa és külügyminisztere.

A következő hat hónap nagyon fontos lesz Svájc számára. Van esély arra, hogy a magyar uniós elnökség alatt valóban előrelépés történjen az Európai Unióval folytatott tárgyalásokban – vélekedett a miniszter, hozzátéve, hogy ezek a tárgyalások az egész kontinens stabilitása szempontjából fontosak.

Bár elsősorban a kereskedelmi kapcsolatokról folynak az egyeztetések, a tudomány, az oktatás és a kultúra terén is fontos az együttműködés

– mondta Cassis.

Ukrajna kapcsán a svájci diplomácia feje elismerte, hogy nem egyszerű a helyzet. A katonai megoldásról való fantáziálás helyett inkább a békefolyamatra kell helyezni a hangsúlyt – emelte ki.

Oroszország nélkül nincs út a békéhez

– hangsúlyozta a svájci külügyminiszter, hozzátéve, hogy ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számára is világossá tette.

Az egyoldalú béke illúzió

– szögezte le Cassis, Svájc pedig egészen a békekonferencia előestéjéig mindent meg fog tenni, hogy Oroszország is képviseltesse magát a tárgyalóasztalnál.

Lapunk kérdésére Szijjártó Péter elmondta, hogy az európai politikus mostanában olyan nyilatkozatokat tesznek, amelyek Európa jövőbeli biztonsága szempontjából rendkívül veszélyesek, és amelyek azt sugallják, hogy a háborúnak van megoldása a csatatéren.

Nincs megoldás a csatatéren, nincs katonai megoldás, a csatatéren halottak vannak és pusztítás van

– világított rá Szijjártó Péter.

Megoldás csak a tárgyalóasztalnál van, ezért Magyarország továbbra is arra szólítja fel európai partnereit, hogy az eszkaláció veszélyét növelő nyilatkozatok és fantáziálások helyett inkább a béke megteremtésére fordítsanak energiát.

Szintén újságírói kérdésre Ignazio Cassis világossá tette, hogy Svájc kezdettől fogva azt szerette volna, hogy Oroszország is részt vegyen a június közepén sorra kerülő békekonferencián.

Hogy ezt sikerül-e elérni, az még nem dőlt el, de jelenleg rosszul áll a helyzet

– ismerte el a tárcavezető, hozzátéve, hogy az orosz fél többször is leszögezte, nem kér meghívót a tárgyalásra, ugyanis attól tart, hogy csak az ukrán béketerv kerül napirendre. 

Svájc ugyanakkor nyitott már országok elképzeléseire is, amelyek összhangban vannak az ENSZ alapokmányával – mondta el Cassis. Az ország továbbra is keresi annak a módját, hogy elérje Oroszország részvételét – ígérte a külügyminiszter.

Borítókép: Ignazio Cassis svájci külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárgyalásuk után a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2024. május 23-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.