Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

Jens Stoltenberg: Az elmúlt hónapokban nem teljesítettük az Ukrajnának tett ígéreteinket

A korábban megígért egymilliós lőszerszállításra célozhatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szervezet parlamenti közgyűlésének ülésén Szófiában. A főtitkár részleteket közölt a bolgár fővárosban arról is, hogy mit tervez a katonai szövetség a júliusi washingtoni találkozón. Stoltenberg ismét háborús kijelentéseket tett, még több pénzt és fegyvert adna Kijevnek.

Forrás: BTA2024. 05. 27. 11:54
NATO Parliamentary Assembly Spring Session in Sofia
Jens Stoltenberg (C) a NATO főtitkára és az Észak-atlanti Tanács elnöke beszédet mond a NATO Parlamenti Közgyűlés tavaszi ülésszakán Szófiában, Bulgáriában, 2024. május 27-én. Fotó: Borislav Troshev Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júliusi washingtoni NATO-csúcson ünnepeljük a világ legsikeresebb szövetségének – a NATO-nak – az évfordulóját – mondta Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára a szervezet szófiai parlamenti közgyűlésén tartott beszéde elején.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete vezetője ezúttal sem mulasztotta el, hogy háborús kijelentéseket tegyen. Beszédében arra szólított fel, hogy még több fegyvert adjanak a szövetségesek Ukrajnának.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára és az Észak-atlanti Tanács elnöke beszédet mond a NATO Parlamenti Közgyűlés tavaszi ülésszakának vendégei és résztvevői előtt Szófiában, Bulgáriában 2024. május 27-én.  (Fotó: Anadolu/AFP/Borislav Troshev)
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára és az Észak-atlanti Tanács elnöke beszédet mond a NATO Parlamenti Közgyűlés tavaszi ülésszakának vendégei és résztvevői előtt Szófiában, Bulgáriában 2024. május 27-én. Fotó: Anadolu/AFP/Borislav Troshev

A NATO a történelem legsikeresebb szövetsége, mert tudja, hogyan kell változni és alkalmazkodni a folyamatosan változó világban

 – mondta Stoltenberg. A találkozón pedig az ünneplés mellett be kell mutatnunk, hogy a NATO változik és alkalmazkodik – tette hozzá.

Stoltenberg szerint a NATO-országok példátlan katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának, és a katonai segélyek csaknem 99 százalékát a szövetség országai adják, írta a bolgár Ttávirati ügynökség.

A probléma az, hogy az elmúlt hónapokban nem teljesítjük Ukrajnának azt, amit ígértünk

– jelentette ki Stoltenberg. 

– A katonai támogatás késlekedésének pedig következményei vannak a harctéren – mondta a főtitkár.

Emiatt sürgető szükség van arra, hogy a szövetségesek megállapodjanak a NATO nagyobb szerepvállalásáról a támogatás koordinálásában, tett hozzá Stoltenberg, és azt mondta, hogy ezt javasolni fogja Washingtonban.

A csúcstalálkozó első témája a védelem és az elrettentés lesz. A szövetségeseknek erővel, képességekkel és felkészültséggel kell megvalósítaniuk a védelmi terveket, valamint a védelmi kiadások terén tehermegosztást kell bemutatniuk

 – mondta Jens Stoltenberg.

A második fő téma Ukrajna támogatása lesz. Mégpedig úgy, hogy stabilabbá teszik az ellátást, és hosszú távú pénzügyi elkötelezettséget biztosítanak Kijevnek – mondta. Kiemelte: arra számít, hogy a washingtoni csúcsig megállapodnak abban, hogy a NATO komolyabb szerepet vállal az utánpótlás megszervezésében, biztosításában, tervezésében és szállításában.

Stoltenberg nem először tesz olyan kijelentéseket, amelyek közelebb hozzák a harmadik világháborút. Mint arról korábban beszámoltunk, figyelmeztette Oroszországot  például arra a lehetőségre, hogy az Észak-atlanti Szerződés ötödik cikkelye – a kollektív védelemről – vonatkozhat egy NATO-ország elleni komoly kibertámadásra is – írja az Economist. A lap interjút készített a NATO-főtitkárral. Ebben a beszélgetésben Stoltenberg elmondta a véleményét a nyugati fegyverek felhasználásáról oroszországi területen is. 

Úgy vélem, eljött az ideje, hogy a szövetségesek megfontolják, hogy feloldják az Ukrajnának adományozott fegyverek használatára vonatkozó korlátozások egy részét, mert különösen most, amikor a harcok nagy része Harkivban, a határ közelében zajlik, ha megtagadjuk Ukrajnától annak lehetőségét, hogy ezeket a fegyvereket az orosz területen lévő legitim katonai célpontok ellen használja, az nagyon megnehezíti a védekezést.

Korábban pedig Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy olyan elképzeléssel állt elő, hogy egy ötéves, százmilliárd eurós alap létrehozásával vonnák ki a bizonytalanságot az Ukrajnának nyújtott katonai segélyekből. Soltenberg eközben továbbra is síkra száll azért, hogy még több fegyvert adjanak a szövetségesek Kijevnek.

Az EU korábban egymillió lövedéket ígért Ukrajnának, de egyelőre még a közelébe sem került az ígéret teljesítésének, egyes források szerint ez állhat Stoltenberg kijelentése mögött.

Ez év márciusban az uniós csúcstalálkozó első napján a tagországok állam- és kormányfői leszögezték, teljes mértékben Ukrajna mellett állnak, és bejelentették, hogy az EU egymillió lőszert biztosít Kijevnek tizenkét hónapon belül. 

Politicos And Gun Enthusiasts Attend Annual NRA Meeting In Dallas
Lőszerek a National Rifle Association éves találkozóján. Fotó: Getty Images/AFP/Justin Sullivan

Most egy veszélyesebb világban élünk, de a szövetség erősebb – mondta Stoltenberg. 

– Senki sem tudja biztosan megmondani, hogy mi lesz a következő fenyegetés a NATO számára, de azt elmondhatjuk, hogy biztonságban leszünk, ha egységet alkotunk – zárta a beszédét a főtitkár.

 

Borítókép: Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára és az Észak-atlanti Tanács elnöke beszédet mond a NATO Parlamenti Közgyűlés tavaszi ülésszakán Szófiában, Bulgáriában, 2024. május 27-én (Fotó: Anadolu/AFP/Borislav Troshev)

 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.