Szemforgatás fogadta a százmilliárd eurós ukrajnai tervet a NATO-ban

A főtitkár elképzelése egy ötéves, százmilliárd eurós alap létrehozásáról szól Ukrajna számára.

Forrás: Politico2024. 04. 04. 9:53
STOLTENBERG, Jens; BLINKEN, Antony; SZIJJÁRTÓ Péter
Brüsszel, 2024. április 3. Csoportkép a NATO kétnapos brüsszeli külügyminiszteri tanácsülésén résztvevõ politikusokról 2024. április 3-án. Balról a hatodik Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár, jobbról az ötödik Antony Blinken amerikai külügyminiszter, középsõ sor balról a nyolcadik: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert Fotó: Geert Vanden Wijngaert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy olyan elképzeléssel állt elő, hogy egy ötéves, százmilliárd eurós alap létrehozásával vonnák ki a bizonytalanságot az Ukrajnának nyújtott katonai segélyekből.

Megbízható és kiszámítható biztonsági támogatást kell biztosítanunk Ukrajnának hosszú távon

fogalmazott. A Politico hozzátette, hogy a javaslat mozgatórugója az, ami Washingtonban történik, ahol egy hatvanmilliárd dolláros katonai segélytörvényjavaslat megrekedt a kongresszusban. A javaslat a republikánus párt törvényhozói miatt maradt el és Donald Trump ellenállása végett. A főtitkár és korábbi amerikai elnök ellentéte meglehetősen kiéleződött, bár neveket nem említett Stoltenberg, világossá tette, hogy a washingtoni helyzet aggodalomra ad okot.

Ha a főtitkár terve megvalósulna, azzal a NATO túllépne eddigi szerepén, és már nem csak az Ukrajnának szánt halált nem okozó szállítmányokra összpontosítanának.

 

Ami érdekes, hogy bár akadtak a törekvésnek és az új alapnak támogatói, kétségek is merültek fel bőven. 

A bemutató után néhány miniszter a szemét forgatta a százmilliárd eurós számon, és azon tűnődött, hogy honnan van ez a szám

– fogalmazott a Politiconak egy névtelenséget kérő diplomata. Hadja Lahbib, Belgium külügyminisztere is arra figyelmeztetett, hogy „veszélyes olyan ígéreteket tenni, amelyeket nem tudunk betartani”. Egyes vezetők azt sérelmezték, hogy amennyiben a NATO-t ennyi pénzzel duzzasztanák fel, akkor az letörné az európai uniós törekvéseket a védelem magasabb fokú szervezésére.

Borítókép: Csoportkép a NATO kétnapos brüsszeli külügyminiszteri tanácsülésén résztvevő politikusokról 2024. április 3-án (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.