Világháború lehet abból, ha az oroszokat megtámadja a NATO + videó

Zaharova Oroszországot a NATO célpontjának, Ukrajnát pedig annak eszközének nevezte. Egyre közelebb kerülünk egy világháborúhoz.

2024. 04. 04. 8:23
Kijev, 2024. március 30. Önkéntesek és hallgatók dolgoznak az orosz légitámadásban részben megsemmisült Mihajlo Bojcsuk Kijevi Állami Díszítõ- és Iparmûvészeti és Formatervezési Akadémia romjainak eltakarításán 2024. március 30-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO Oroszországot választotta agresszív politikája célpontjává, míg Ukrajna csak a blokk oroszellenes eszköze lett. Így reagált Marija Zaharova Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkárának szavaira. Egyre több és hangosabb olyan mondatot hallani a nemzetközi politikában, amely egy esetleges világháborút sejtet.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszédet mond a védelmi szervezet megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, Brüsszelben 2024. április 3-án. Egyre közelebb a világháború? (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Johanna Geron)
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszédet mond a védelmi szervezet megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, Brüsszelben 2024. április 3-án. Egyre közelebb a világháború? (Fotó: MTI/AP/Reuters/Johanna Geron)

A NATO-nak „kiszámítható” és „hosszú távú” katonai segítséget kell nyújtania Ukrajnának, a támogatás dinamikáját több évre szóló ígéretre kell váltania a szövetség intézményesített keretei között – jelentette ki a főtitkár Brüsszelben szerdán, a tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását megelőzően. Erről lapunk már korábban beszámolt.

 

Világháború küszöbén állunk?

Az orosz külügyi szóvivő szerint a NATO most megerősíti a szövetség oroszellenes lényegét. 

Másodszor pedig megerősíti, hogy eszközként használják Ukrajnát. Ezek, [Stoltenberg] kijelentései bizonyítékai ezeknek a téziseknek, amelyekről már régóta beszélünk, és amit a NATO-tagok gyakran elutasítottak. Ez egy agresszív blokk, amely hazánk ellen irányul. Vannak más országok, vannak más irányok is, de mindenekelőtt a mi hazánkat választották célpontnak

 – idézi a TASZSZ orosz hírügynökség Zaharovát.
A diplomata kitért arra is, hogy a blokk célja az volt, hogy stratégiai vereséget mérjen az Oroszországi Föderációra, de eddig az egyetlen dolog, amihez tetteik vezettek, az Ukrajna függetlenségének lassú halála.

Mint arról beszámoltuk, a NATO előtti javaslatok lényegében arról szólnak, hogy növeljék meg a szövetség koordinációs szerepét a fegyverszállítások összehangolása vonatkozásában, illetőleg az Ukrajnának nyújtott kiképzés tekintetében. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter ezzel kapcsolatban kijelentette ezt már az előkészületi fázisban sem támogatta a magyar képviselet.

Az asztalra került egy olyan javaslat, amely sajnos azzal a veszéllyel jár, hogy a NATO közelebb kerülhet ehhez a háborúhoz, mint bármikor korábban. Ezek a javaslatok úgy szólnak, hogy a NATO koordinációs szerepét növeljük meg a fegyverszállítások összehangolása vonatkozásában, illetőleg az Ukrajnának nyújtott kiképzés tekintetében. Korábban a NATO mint szövetség nem vett részt sem a halált okozó fegyverek szállításában, sem szövetségként nem vett részt az ukránok számára nyújtott hadi kiképzésben. Most el fog indulni egy tervezési munka ebben a tekintetben. Magyarország ebben nem kíván részt venni és nem is fog részt venni. Magyar területen, Magyarország területén semmilyen olyan tevékenység nem valósulhat meg és nem is fog megvalósulni, amely abból következne, hogy a NATO koordináló szerepe a kiképzésben és a halálosfegyver-szállításban megnő. Magyarország nem szállít fegyvert és nem is küld katonákat ebbe a konfliktusba és a magyar adófizetők pénzét sem használhatják ezekre a célokra. Tehát Magyarország ebben nem vesz részt

− mondta a külügyminiszter.

Borítókép: Önkéntesek és hallgatók dolgoznak az orosz légitámadásban részben megsemmisült Mihajlo Bojcsuk Kijevi Állami Díszítő- és Iparművészeti és Formatervezési Akadémia romjainak eltakarításán 2024. március 30-á. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.