A soros magyar uniós elnökség fő céljainak a béke a sarokköve és az alapja

Bóka János: Az Európai Uniónak a kontinens békéjét kell támogatnia.

Forrás: MTI2024. 06. 21. 17:52
Budapest, 2024. június 18.
Bóka János európai uniós ügyekért felelõs miniszter beszédet mond az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségének hivatalos prioritásait, közösségi oldalait és vizuális megjelenését bemutató sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2024. június 18-án.
MTI/Lakatos Péter
Fotó: MTI/Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A soros magyar uniós elnökség prioritásainak a béke a sarokköve és az alapja, mert ezeken a területeken minden előrelépés a kontinens biztonságától és stabilitásától függ” – mondta Bóka János a Naftemporiki görög napilapnak.

Az Athénban tárgyaló európai uniós ügyekért felelős miniszter a közösségi oldalán számolt be az interjúról pénteken. Bóka János azt írta, az interjúban ismertette az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségének fő céljait, kiemelve, hogy különleges elnökség lesz, hiszen átmeneti időszakban kezdődik, amikor az európai parlamenti választások után folyamatban van az intézmények új csúcsvezetőinek kiválasztása.

A magyar uniós elnökség célja a zökkenőmentes intézményi átmenet biztosítása, hogy az európai intézmények ebben az átmeneti időszakban is működhessenek – közölte a miniszter. A folyamatosság és a stabilitás képviselőjeként kíván eljárni, emellett „tisztességes közvetítőként szeretnénk fellépni” minden intézménynél és tagállamnál – tette hozzá.

Magyarország és Görögország különösen a migráció, a mezőgazdaság és a kohéziós politika témaköreiben találhat partnerre egymásban

– jelezte Bóka János.

„Az illegális migráció megfékezésének külső dimenzióját szeretnénk erősíteni.” Partnerségi megállapodások megkötését javasolják az EU-val szomszédos országokkal – írta. A migráció kiváltó okainak megszüntetéséért és a kibocsátó országokba visszatérés megkönnyítéséért is kívánnak lépéseket tenni az elnökség idején – sorolta a miniszter.

A magyar álláspont az, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi  Ügynökségnek, a Frontexnek nem menedzselnie, hanem megállítania kell az illegális migránsokat

– emelte ki Bóka János.

Fontosnak tartjuk, hogy az európai gazdáknak biztos megélhetést nyújtson a mezőgazdaságban végzett tevékenységük

– hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: csökkenteni fogják a gazdákra nehezedő adminisztrációs terheket.

A magyar elnökség fő céljainak a béke a sarokköve és az alapja, mivel minden előrelépés ezeken a területeken a kontinens biztonságától és stabilitásától függ – közölte.

Éppen ezért az Európai Uniónak a kontinens békéjét kell támogatnia, hiszen a globális stabilitás és az unió tagállamainak biztonsága elsődleges szempont, Magyarország pedig mindenekelőtt a konfliktusok eszkalációjának elkerülésében és a diplomáciai megoldások elősegítésében érdekelt 

– emelte ki az interjúban az európai ügyekért felelős miniszter.

Borítókép: Bóka János (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.