Következő mérkőzések
Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

Magyarország kimarad a háborúból

Sem pénzt, sem katonát nem küldünk Ukrajnába, tette egyértelművé Orbán Viktor miniszterelnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral történt mai megbeszélésén. A magyar békepárti álláspont a kezdetek óta nem változott, a ma elért eredmény azonban nagymértékben köszönhető a kormányoldal vasárnapi választáson elért erős felhatalmazásának is, mondta el lapunknak Deák Dániel a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

2024. 06. 12. 12:21
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (L) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2024. június 12-én a budapesti miniszterelnöki hivatalban, a Karmelita kolostorban tartott közös sajtótájékoztatójuk után kezet fogott egymással. Fotó: KISBENEDEK Attila Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma délelőtt a karmelita kolostorban találkozott Jens Stoltenberg és Orbán Viktor ahol a magyar miniszterelnök megerősítette hazánk elkötelezettségét a NATO iránt. A megbeszélések másik fontos témája az orosz–ukrán háború volt. Közismert, hogy Magyarország békepárti álláspontja eltér a NATO-tagállamok többségének háborúpárti véleményétől.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök újságírói kérdésre válaszol a NATO-főtitkárral (a képen nem látható) közös sajtótájékoztatón Budapesten 2024. június 12-én. (Fotó: AFP/KISBENEDEK Attila)
Orbán Viktor magyar miniszterelnök újságírói kérdésre válaszol a NATO-főtitkárral (a képen nem látható) közös sajtótájékoztatón Budapesten 2024. június 12-én. (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

Más válaszokat ad Magyarország és más válaszokat adnak a többiek.

Magyarország tudomásul veszi, hogy az övétől eltérő, a miénktől eltérő vélemények súlya és száma jelentős. Mi minden alkalommal elmondhattuk a saját álláspontunkat, ezért hálásak vagyunk a főtitkár úrnak, tehát minden NATO-körben kifejthettük az álláspontunkat, és bemutathattuk a helyzetelemzésünket. Azt azonban Magyarországnak be kell látnia, hogy nincs ahhoz elegendő képessége és ereje, hogy a nagy számban tőle különböző véleményeket megváltoztassa. Ezért Magyarország a mai tárgyaláson világossá tette, hogy nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek bár eltérnek a mi helyzetértelmezésünkből fakadó észszerű döntésektől, de a többi tagállam által osztott és szorgalmazott döntések

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

Magyarország nem megy háborúba!

A magyar miniszterelnök leszögezte: amire a mai tárgyaláson összpontosítottak, az az – és azt kérte az atlanti szövetség főtitkárától, hogy ezt tegye világossá –, hogy minden NATO-területen kívüli katonai akció, a NATO szabályai és a hagyományaink alapján csak önkéntes jellegű lehet.

Ezt a mai tárgyaláson megerősítette a főtitkár, és így Magyarország megkapta azokat a garanciákat, amelyekre szükségünk van, különös tekintettel arra, hogy a néhány nappal ezelőtti európai parlamenti választáson a legfontosabb eldöntendő kérdés a háború és a béke kérdése volt, és a magyar polgárok arra adtak mandátumot, azt a megbízását erősítették meg a magyar kormánynak, hogy Magyarország és a NATO területén kívüli katonai akciókban, azon kívül fennálló háborúban ne vegyen részt. Magyarország a békéhez vezető, saját belátása szerinti legrövidebb utat kövesse. 

– jelentette ki a kormányfő.

Nem véletlen, hogy a vasárnapi EP-választást követően látogatott Budapestre Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, megvárva azt, hogy a magyar állampolgárok hogyan döntenek ebben a kérdésben, mondta el lapunk kérdésére Deák Dániel.

A választási eredmény egyértelműen megmutatta, hogy a magyar választók jelentős többsége azt szeretné, hogy Magyarország ne vegyen részt egy Ukrajnába tervezett NATO-misszióban, ne vegyen részt a háború eszkalációjához hozzájáruló bármilyen döntésben, hangsúlyozta a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Nagyra értékelem a magyar kormány nyilatkozatát, hogy elkötelezett és lojális NATO-szövetségesek maradnak. A mai napon miniszterelnök úr és én egy fontos és megoldásra váró kérdést megbeszéltünk, és megbeszéltük a washingtoni csúcstalálkozó ügyét.

– emelte ki a NATO főtitkára.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a magyar miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón beszél Budapesten 2024. június 12-én (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

E szavaknak megfelelően a NATO is tudomásul vette, és megállapodott abban a magyar kormánnyal, hogy sem pénzügyileg, sem katonák küldésével, sem pedig a területén való áthaladás megengedésével nem járul hozzá ahhoz, hogy részt vegyen ebben a katonai műveletben, mutatott rá a szakértő.

Ez egy komoly siker és komoly eredmény, és nagyrészt annak köszönhető, hogy a hétvégi választáson egy komoly felhatalmazást kapott a kormányoldal a háborút érintő politikájában is.

 – összegezte a találkozó történéseit Deák Dániel.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2024. június 12-én (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.