Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Minden osztályteremben ki kell függeszteni a tízparancsolatot

„Tekintettel arra a sok szemétre, amelyeknek a gyermekeink ki vannak téve az osztálytermekben, elengedhetetlen, hogy a tízparancsolatot ismét kiemelkedő helyre tegyük” – osztotta meg gondolatait Dodie Horton, Louisiana állam republikánus képviselője annak kapcsán, hogy az államban bevezették, a tízparancsolatot minden állami iskola tantermében ki kell függeszteni. A rendelkezés mögött Louisiana republikánus kormányzója, Jeff Landry áll, aki szerint az Istentől kapott parancsolatok értékes tanulságokat tartalmaznak a diákok számára.

2024. 06. 20. 9:49
-
Kőtáblákon a tízparancsolat a floridai Tampában 2012. augusztus 26-án. Fotó: Robyn Beck Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kereszténypárti döntést hozott Jeff Landry, az Egyesült Államok Louisiana államának republikánus kormányzója: az állami iskolákban minden osztályteremben, egészen a felsőoktatási szintig ki kell függeszteni a tízparancsolatot – számolt be a szerdai intézkedésről a BBC brit közszolgálati média. A politikus országa és a nemzeti kormány „alapvető dokumentumainak” nevezte a parancsolatokat. A döntéssel Louisiana lett az első olyan állam, ahol minden állami oktatási intézményben megtalálhatók lesznek az isteni rendelkezések.

Ha tiszteletben akarod tartani a jogállamiságot, akkor az eredeti törvényből kell kiindulni, mely Mózestől származik. Istentől kapta a parancsolatokat

fogalmazott a CNN amerikai televíziós hírcsatorna szerint.

Landry úgy látja, a tízparancsolat értékes tanulságokat tartalmaz a diákok számára.

A törvény végrehajtásának részleteiről is már hírt adtak a nemzetközi médiában: a parancsolatokat „nagy, könnyen olvasható betűtípussal” kell írni, a plakátnak 28x35,5 centiméter méretűnk kell lennie, melynek középén kell elhelyezni a tízparancsolatot. Mindezeken felül egy magyarázó szöveget is kell tartalmaznia arról, hogy a parancsolatok „közel három évszázadon át az amerikai közoktatás kiemelkedő részét képezték”. A plakátok kihelyezésére 2025-ig kaptak határidőt az oktatási intézmények, ám a BBC értesülései szerint a plakátok után nem kapnak állami támogatást az iskolák.

A rendelkezést már számos kritika érte, még olyan is, hogy sérti az amerikai alkotmányt, amelyben az szerepel, nem lehet törvényt hozni a vallás intézményének tiszteletben tartásáról, vagy annak megtiltásáról.

Civil szervezetek közölték, bíróságon fognak szembemenni Landry törvényével. Ahogy az várható volt, a sorhoz a demokraták is csatlakoztak, akik „erkölcsi kódexnek” nevezték az intézkedést, amelynek azonban bőven akadnak támogatói is: utóbbiak azzal érveltek a The New York Times amerikai napilap cikke szerint, hogy a tízparancsolat plakátja többről szól, mint a jogtörténet.

Tekintettel arra a sok szemétre, amelyeknek a gyermekeink ki vannak téve az osztálytermekben, elengedhetetlen, hogy a tízparancsolatot ismét kiemelkedő helyre tegyük

– osztotta meg gondolatait Dodie Horton, Louisiana állam republikánus képviselője.

Hozzátette: az intézkedés lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy „lássák, mit mond Isten helyesnek, és mit mond helytelennek”. A tízparancsolat kifüggesztése az iskolákban nem új keletű az Egyesült Államokban, ám az elmúlt több, mint negyven évben nem volt hasonló példa. Utoljára 1980-van Kentucky államban törölték el az erre vonatkozó törvényt.

Borítókép: Kőtáblákon a tízparancsolat a floridai Tampában 2012. augusztus 26-án (Fotó: AFP/Roby Beck)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.