Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Sok keresztény titkolja hitét

A keresztények több mint fele tapasztalt már ellenségeskedést a hite miatt az Egyesült Királyságban – derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Forrás: V4NA2024. 06. 19. 5:32
kereszt, kereszténység (Forrás: V4NA)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hit megtartásának költségei című jelentést a Voice for Justice UK (VfJUK) nonprofit szervezet állította össze, és megállapította, hogy a különböző keresztény felekezetekből és korosztályokból származó több mint 1500 válaszadó 56 százaléka számolt be negatív reakciókról, amikor valamilyen formában kifejezte hitét mások előtt.

A 35 év alattiak körében ez a szám 61 százalékra ugrott

– hívja fel rá a figyelmet a The Christian Post keresztény hírportál.

A válaszadók bántalmazásról is beszámoltak – olvasható a jelentés megállapításainak összefoglalójában. Mint írják,

A keresztények nem érezték, hogy szabadon kifejezhetnék nézeteiket a munkahelyükön. Úgy tűnt, hogy a fiatalabb generációnak több ilyen negatív tapasztalata volt, mint az idősebb generációnak, ami arra utal, hogy a helyzet egyre rosszabb.

A V4NA nemzetközi hírügynökség felhívta arra a figyelmet, hogy a tanulmány elismerte, hogy az Egyesült Királyságban elméletileg jogi biztosítékot nyújtanak a szólásszabadságra, ugyanakkor arra a megállapításra jutottak, hogy az országban „Európában az egyik legmagasabb a keresztényekkel szembeni intolerancia és diszkrimináció”, amit a kutatók a gyűlöletbeszédre vonatkozó törvényeknek tulajdonítottak, amelyek a „zaklatás, az öncenzúra, a közvetlen és közvetett diszkrimináció” elterjedéséhez vezettek. 

A tanulmány a diszkriminációval is foglalkozik, amelyről egyre gyakrabban számolnak be a fiatal keresztények, például a munkahelyükkel kapcsolatban, ahol egyre többen tapasztalják azt, hogy arra kényszerítik őket, hogy elrejtsék keresztény hitüket. A kutatás külön fejezetet szentel a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak (NHS), ahol többször előfordult, hogy keresztény alkalmazottakat megbüntettek. Mary Onuoha például felmondásra kényszerült, amiért keresztet hordott a nyakában.

A tanulmány szerint az Egyesült Királyságban az oktatás területén is nehézségekkel néznek szembe a keresztények, a szülők és a tanárok is egyre inkább kirekesztettnek és diszkrimináltnak érzik magukat.

A tanulmány megállapította, hogy

az Egyesült Királyságban a keresztényekkel szembeni kulturális ellenségesség nagy része az LMBTQ-ideológiából ered.

Az általuk megkérdezett fiatalabb keresztények többsége, akik súlyosbodó üldöztetésről számoltak be, szilárdan hisznek a bibliai tanításokban a szexualitással, a nemekkel és a házassággal kapcsolatban.

A Keresztényekkel szembeni intolerancia és diszkrimináció európai megfigyelőközpontja (OIDAC) közleményt adott ki, amelyben megjegyezte, hogy a tanulmány „riasztó” megállapításai egybecsengnek azokkal a tendenciákkal, amelyeket ők is megállapítottak. Az európai OIDAC, a latin-amerikai OIDAC és a Nemzetközi Vallásszabadság Intézet 2022-ben összeállított egy jelentést, amely arra jutott, hogy Németországban, Franciaországban, Mexikóban és Kolumbiában sok keresztény titkolja vallását.

Azt állapították meg, hogy a nyílt, fizikai üldözés hiánya ellenére ezekben az országokban sok keresztény öncenzúrázza a hitét, hogy elkerülje a burkoltabb és áthatóbb üldöztetést, amelyet a tanulmány az „ezer vágás általi halálhoz” hasonlított.

„Néhány vágás nem öl meg, és alig fáj” – mondták akkor a kutatók. „De a folyamatos kis csapásoknak végül hatása van. Feltételezésünk szerint a látszólag jelentéktelen incidensek halmozódása olyan környezetet teremt, amelyben a keresztények nem érzik magukat biztonságban ahhoz, hogy szabadon élhessék hitüket” – fogalmaztak.

„A nyugati keresztények valóban tapasztalnak egy ’dermesztő hatást’, amely a kulturális környezetükben érzékelt nyomásból ered, és amely a széles körben nyilvánosságot kapott bírósági ügyekhez kapcsolódik” – tették hozzá.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: V4NA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.