További több száz ember halhatott meg hőgutában a mekkai zarándoklaton

A halálesetek oka a hőség.

2024. 06. 19. 21:34
Mekka, 2024. június 17.
Muzulmán zarándokok a Kába-szentélyt körbejárva imádkoznak a szaúd-arábiai Mekka Nagy Mecsetjében 2024. június 17-én, a mekkai zarándoklat, a háddzs alatt.
MTI/AP/Rafik Makbúl
Fotó: Rafik Makbúl
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További több száz ember halhatott meg hőgutában a mekkai zarándoklaton, ugyanis hivatalosan meg nem erősített szerdai jelentések szerint

legkevesebb hatszáz egyiptomi és 68 indiai vesztette életét, miközben egy nappal korábban még 323 egyiptomi haláláról számolt be két arab diplomáciai forrás. E két forrás keddi közlése szerint más országok állampolgárai közül is sokan haltak meg, csaknem 250-en.

Szintén egy arab diplomata az AFP francia hírügynökségnek szerdán nyilatkozva elmondta, hogy az újonnan jelentett halálesetek oka is a hőség. 

A hét elején 51,8 Celsius-fokot is elérő kánikula volt az iszlám legszentebb városában és környékén.

A halálos áldozatok számáról nem közölt semmit sem az egyiptomi, sem a szaúdi vezetés, és ezeknek az országoknak a sajtója sem.

A DPA német hírügynökség szerint a különböző országok hivatalosan mindössze 90 halálesetet jelentettek. 

A tunéziai TAP hírügynökség legkevesebb 35 tunéziai zarándok haláláról számolt be, az iráni Tasznim pedig tizenegy irániéról. Szenegál három állampolgára halálát erősítette meg, míg Jordánia külügyminisztériuma 41 jordániai zarándok elhunytáról tud.

Szaúdi források szerint a hőség okozta tünetekkel idén eddig több mint 2700 zarándokot kellett ellátni az országban, az egészségügyi hatóságok azonban közlésük szerint nem észlelték, hogy a magas hőmérséklet miatt bekövetkező halálesetek és megbetegedések kiugró számban fordultak volna elő az előző évekhez képest.

Mekkában tavaly több mint 1,8 millió zarándok járt, akiknek mintegy 90 százaléka külföldről érkezett. Sokan évekig várnak arra, hogy eljuthassanak a haddzsra, mert az engedélyeket mindig a királyság vezetése osztja ki országonkénti kvóták alapján.

Borítókép: Muzulmán zarándokok a Kába-szentélyt körbejárva imádkoznak a szaúd-arábiai Mekka Nagy Mecsetjében 2024. június 17-én, a mekkai zarándoklat, a haddzs alatt (Fotó: MTI/AP/Rafik Makbúl)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.