Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia

Üzbegisztán, az EU új partnere – stratégiai partnerség és gazdasági kapcsolatok

Egyre szorosabbá válnak a kapcsolatok Üzbegisztán és az Európai Unió között, különösen a gazdaság és kereskedelem területén – állítják szakértők statisztikai adatokra hivatkozva. A közép-ázsiai ország az elmúlt években sorra kötötte a megállapodásokat az uniós tagállamokkal, köztük Magyarországgal is: a felek már nagy erőkkel dolgoznak a Taskent melletti, magyar vállalatoknak tervezett különleges gazdasági övezet kialakításán, továbbá június végétől újraindulnak a közvetlen járatok Budapest és az üzbég főváros között.

2024. 06. 12. 5:20
SCHOLZ, Olaf; MIRZIJOJEV, Savkat
Olaf Scholz német kancellár (j) fogadja Savkat Mirzijojev üzbég elnököt a berlini kancellárián 2023. május 2-án. Fotó: Clemens Bilan Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra bővül azon uniós tagállamok száma, amelyek erősítik kapcsolataikat Üzbegisztánnal, amely az együttműködések nyomán nemcsak a kétoldalú relációkban, de az Európai Unió szintjén is egyre szorosabb partnerévé válik a kontinensnek – hangsúlyozta elemzésében Bunyod Tillakhuajev, a Taskentben működő Fejlesztési Stratégiai Központ vezető kutatója.

Az elsődleges közös projektek között említette a gazdaság és a kereskedelem terén kötött megállapodásokat. A statisztikai adatokat idézve azt írta:

2023 végére Üzbegisztán teljes kereskedelmi forgalmának 9,2 százalékát az EU adta, ami 5,8 milliárd dollárnak felel meg.

Felidézte, hogy 2020-ban még csupán 3,9 milliárd dolláros kereskedelmi forgalomról beszélhettünk. Míg az EU-ból a gépek és berendezések, járművek, valamint vegyi anyagok érkeznek a közép-ázsiai országba, onnan textíliákat, élelmiszert és mezőgazdasági nyersanyagokat szállítanak a kontinensre.

Az uniós tagállamok közül Taskentnek olyan országok váltak kulcsfontosságú partnerévé, mint Németország és Franciaország – mindketten az első tíz, legnagyobb kereskedelmi forgalmat lebonyolító országok közé tartoznak. A listán szerepel továbbá Litvánia, Csehország, valamint Olaszország is. A szakértő egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy Üzbegisztán több országgal emelte már a kapcsolatokat a stratégiai partnerség szintjére: az elsők között szerepelt Magyarország 2021-ben, utána következett Olaszország tavaly júniusban. Szintén a kapcsolatok erősödését mutatja, hogy tavaly októberben megrendezték az első EU–Közép-Ázsia-csúcstalálkozót, amelynek célja éppen az volt, hogy a két térség együttműködését fokozzák.

Üzbegisztánnak egyébként az Európai Unió nagy lehetőség arra, hogy diverzifikálja gazdaságát, emellett globális befolyását is tudta növelni a Közép-Ázsián túl kiépített kapcsolataival.

Korábban elemzők már rámutattak: az orosz–ukrán háború temérdek kapcsolatot átalakított, beleértve az EU és Üzbegisztán közöttieket: utóbbi ugyanis a konfliktus kirobbanása következtében elkezdte elengedni a szovjet múltat, és bár Oroszország továbbra is fontos partnere maradt – múlt hónapban Vlagyimir Putyin orosz elnököt fogadta üzbég hivatali kollégája, Savkat Mirzijojev –, befolyása jelentősen csökkent. A The Diplomat nevű, elsősorban Ázsiával foglalkozó híroldal egyik szerzője már foglalkozott azzal a kérdéssel, hogyan alakulhat a jövőben a felek közötti együttműködés. Sakhzodbek Makhmudov szerint a jó partnerség fenn fog maradni a későbbiekben, ami nemcsak Üzbegisztánnak jelentős, hanem egész Közép-Ázsia számára. „Az EU-val való együttműködés kiterjesztése alternatív utakat teremt a regionális együttműködésnek, miközben csökkenti az orosz szerepvállalástól való függőséget” – fogalmazott.

Az egyre szorosabbá váló kapcsolatok alól Magyarország sem kivétel: június 30-án újraindulnak a közvetlen járatok Budapest és Taskent között, a légi járatokat a Qanot Sharq üzbég légitársaság fogja üzemeltetni, az üggyel kapcsolatban még Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyeztetett az üzbég fővárosban. Tervek szerint hetente egyszer, vasárnap fogják indítani a gépeket a két főváros között, majd szeptember 4-től szerdánként is indítanak egyet. Érdemes továbbá szót ejteni a Taskent környéki gazdasági övezet kialakításáról is, amely kifejezetten a magyar vállalatokat célozza.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (j) fogadja Savkat Mirzijojev üzbég elnököt a berlini kancellárián 2023. május 2-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.