Dehogy hagyták el Oroszországot a multi cégek

Az Oroszországgal üzleti kapcsolatban álló amerikai vállalatok több mint fele 2022 februárja után is folytatja tevékenységét az országban vagy annak cégeivel, számolt be a Lenta.ru a RIA Novosztyira hivatkozva, akik a nyilvánosan elérhető adatok áttekintése után összegezték az adatokat.

2024. 07. 07. 8:06
A 2023. április 25-én készült fényképen a sült krumpli, csirkeszárny és üdítőital látható az egykori KFC, ma Rostic's étterem orosz változatában
This photograph taken on April 25, 2023 shows the fries, chicken wings and soft drink in the Russian version of a former KFC's restaurant, now Rostic's during the opening ceremony in Moscow. The Russian incarnation of KFC opened its first restaurant in Moscow on April 25, 2023 after the American fast food chain exited the country over the Kremlin's offensives in Ukraine. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírügynökség tájékoztatása szerint 2022 februárjáig összesen legalább 659, különböző területeken működő amerikai cég képviseltette magát Oroszországban. Összesen 159 szervezet a korábbi üzemmódban működik tovább Oroszországban, további 178 pedig ugyanúgy, de olyan változásokkal, mint a beruházások felfüggesztése, a marketingtevékenység korlátozása, áruik forgalmazókon keresztül történő szállítása vagy márkaváltás.

Duplájára nőtt a Coca-Cola orosz vállalatának nyeresége 2023-ban az első háborús évhez, 2022-höz képest. Forrás: Magyar Nemzet grafika
Duplájára nőtt a Coca-Cola orosz vállalatának nyeresége 2023-ban az első háborús évhez, 2022-höz képest (Forrás: Magyar Nemzet grafika)

A Procter & Gamble, a Colgate-Palmolive, a Johnson & Johnson, a PepsiCo, a Mars és a Coca-Cola továbbra is működik Oroszországban. Emellett a Burger King, a TGI Fridays és a Papa John's is működik. Maradnak a Guess és a Crocs ruházati márkák. A Coca-Cola nem csak, hogy ott maradt Oroszországban minden ellenkező hír ellenére, de jelentősen tudta növelni profitját is, erről korábban lapunk is részletesen írt.

A Coca-Cola orosz vállalata úgy növelte a nyereségét, hogy közben a kiadásait is sikerült csökkenteni felére. Grafika: Magyar Nemzet Forrás: SPARK-Interfax
A Coca-Cola orosz vállalata úgy növelte a nyereségét, hogy közben a kiadásait is sikerült csökkenteni a felére (Grafika: Magyar Nemzet Forrás: SPARK-Interfax)

322 szervezet, vagyis az összes szervezet 49 százaléka hagyta el teljesen az orosz piacot, vagy szüntette be az orosz vállalatokkal való együttműködést.

Májusban a Financial Times (FT) Western businesses backtrack on their Russia exit plans címmel közölt cikket. A lap a távozás bürokratikus akadályainak növekedésével és Oroszország fogyasztói aktivitásának élénkülésével magyarázta, hogy miért maradnak a nyugati cégek, márkák. 

Borítókép: a 2023. április 25-én készült fényképen a sült krumpli, csirkeszárny és üdítőital látható az egykori KFC, ma Rostic's étterem orosz változatában (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.